Dome slatki dome
STAJAĆA VODA PUNA JE NEČISTOĆA

Psu ne dopustiti da pije iz lokve
Objavljeno 17. studenog, 2022.
Vaš pas neizbježno će ožednjeti za vrijeme istrčavanja, a blatna lokva negdje uz put može mu postati privlačna. Treba li mu dopustiti da ugasi žeđ? Ne, kažu stručnjaci. Stajaća voda puna je bakterija i nečistoća koje psu mogu naštetiti, objašnjavaju veterinari. Vlasnici trebaju pokušati spriječiti pse da piju iz lokve.

Ako je lokva, primjerice, blizu parkiranih automobila, moguće je da se motorno ulje pomiješalo s vodom, a na poljskim putovima u lokvama može biti umjetnog gnojiva. Usto, pijenjem stajaće vode mogu se pokupiti paraziti i ličinke iz izlučevina drugih životinja. To uključuje bakterije iz urina miševa i štakora, koji mogu izazvati potencijalno fatalnu bolest leptospirozu.

To je bolest kojom se mogu zaraziti psi, ali i ljudi. Najčešće se pojavljuje ljeti i na početku jeseni, a prenosi se putem prljave hrane, vode, ili drugih predmeta, zaraženih miševa ili štakora te kupanjem u slatkoj vodi. Pas može biti kliconoša bez simptoma zaraze i do dvije godine nakon što se zarazio. Rizik je posebno velik za pse koji nisu cijepljeni. Tipični znaci infekcije su groznica, gubitak teka, proljev, povraćanje, krvarenje iz nosa i žućkasta boja sluznice. Kako psa spriječiti da pije iz lokve? Potrebno ga je uvijek imati na oku i zaustaviti povikom “ne”, kažu pseći bihevioristi. Dobro je sa sobom uvijek imati bocu čiste vode koja se može ponuditi žednome psu, a ako je nema, voda iz potoka uvijek je bolji izbor od one iz neke bare, jer je količina nečistoća u tekućicama obično manja. J.Kn.
Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike