Dome slatki dome
SAVJET SOBNE BILJKE

Ako je zrak suh i topao, godit će orošavanje
Objavljeno 17. studenog, 2022.
Ako ste sobnim biljkama osigurali odgovarajuću temperaturu, vrijeme je da prestanete prihranjivati većinu sobnih biljaka

Pretjerano zalijevanje jedan je od osnovnih razloga sušenja sobnih biljaka. Ako niste sigurni koliko neko sobno cvijeće treba zalijevati, bolje je da biljka bude malo žedna negoli da pretjerate s vodom. Kako biste bili sigurni treba li sobno cvijeće presaditi provjerite korijenov sustav. Ako korijenje viri iz posude, vrijeme je za presađivanje. Biljku presadite u veću posudu. Ako želite da ostane u istoj posudi oštrim nožem smanjite korijen i biljku presadite u svježu podlogu za cvijeće.



Sobno cvijeće i lončanice ne bi trebalo držati na previše hladnom, ali ni na previše toplom mjestu. Idealna sobna temperatura trebala bi se kretati između 15°C i 20°C. Ako ste sobnim biljkama osigurali ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete prehranjivati većinu biljki. Ovo ne važi za sobno bilje koje tek treba procvjetati, poput ciklame, azaleje ili božićnog kaktusa. Lončanicama sada obvezno i redovno uklanjajte suhe listove i uvele izdanke, kako bi biljka mogla nesmetano rasti i razvijati se. U stanovima gdje se grije centralnim grijanjem zrak je suh, pa bi bilo dobro da stavite posude s vodom na radijatore, ali i da lončanice odmaknete metar do dva od radijatora. Zimi biljkama treba omogućiti što više svjetlosti, pa ih pokušajte smjestiti negdje gdje će je dobiti najviše. Redovno orošavajte listove biljaka. Ovo posebno godi drvetu života, raznim vrstama paprati i fikusima. Vremenom se na lišću skuplja prašina, pa sobno cvijeće istuširajte vodom sobne temperature. Lišće s dlačicama, poput afričke ljubičice, očistite mekanom četkicom. Potrebno je redovno uklanjati sve bolesne i suhe izdanke. Neke biljke zimi nije uopće potrebno zalijevati, poput sukulenata i kaktusa. Sukulenti mogu dugo preživjeti bez vode, a zimi im voda može samo naštetiti. Ako imate klimu, pripazite da biljke nisu na udaru toplog i suhog zraka.
Jasminka Knežević
Ciklama dugo cvjeta
Ako ih pravilno njegujete ciklame će cvjetati sve do kraja ožujka. Ciklama ne voli jako tople prostorije, stoga prozorska daska ispod koje je radijator nije dobro mjesto za nju. Cvjetat će i imati lijepe i zdrave listove ako je stavite na svjetlo mjesto koje nije direktno na suncu. Ciklami pogoduje vlaga u zraku, a zalijevati ju treba odozdo, ulijevajući vodu u podložak. Ostatak vode nakon zalijevanja svakako prolijte iz tanjurića. Redovito je zalijevajte jednom tjedno, a znak da joj nedostaje vlage je opadanje listova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike