Dome slatki dome
DIZAJN: SPAVAĆA SOBA - OAZA MIRA

Zaštićeni od buke i svjetla
Objavljeno 17. studenog, 2022.
Preporučuje se indirektno osvjetljenje, a direktno je potrebno uz noćni ormarić

Ako uređujete spavaću sobu, dajemo vam niz informacija i savjeta kako biste prostor učinili kvalitetnijim, a san ugodnijim. Najkvalitetnije rješenje za smještaj spavaonice u stanu ili kući formiranje je spavaćeg trakta, koji se osim od soba sastoji i od kupaonice, zahoda i garderobe.



Položaj


Pravilnom orijentacijom i položajem u kući ili u stanu spavaće sobe trebaju biti zaštićene od buke, svjetla, mirisa, vrućine i svega ostalog što ugrožava mir i odmor. Spavaći trakt najbolje je smjestiti na posebnu etažu kada se radi o obiteljskoj kući, a u stanu dalje od dnevnog boravka, gdje se najčešće odvijaju aktivnosti ukućana. Spavaonicu je najbolje orijentirati na istok, a dobre su i južna i jugoistočna strana. Mogućnost potpunog zamračenja spavaonice je bitna. Poželjno je izbjegavati staklena vrata ili ona s nadsvjetlom, jer omogućavaju prodor svjetla iz drugih prostorija.

Još jedan od važnih zahtjeva je osiguranje dovoljne količine zraka u spavaonici. Odrasloj osobi potrebno je oko 15m³ zraka. Iz tih zahtjeva proizlazi minimalna kvadratura spavaće sobe, koja ovisi o visini prostorije, području u kojem se živi, veličini otvora itd. Na temelju svih tih parametara i prosječnih vrijednosti, minimalna kvadratura sobe u kojoj spavaju dvije osobe trebala bi biti 12 m², a spavaonice gdje uz roditelje spava i dijete 15,2 m².

Topli pod



Pod spavaonice treba biti obložen toplim materijalom, preporučuje se parket ili druga vrsta drvenog poda s upotrebom manjeg tepiha uz krevet. Boje i materijali završne obrade zidova bitni su za doživljaj prostora spavaće sobe. Zeleni i plavi tonovi opće su prihvaćeni kao umirujući te kao takvi preporučljivi za spavaonice. No napominjemo da je doživljaj boja vrlo individualan, te se trebate voditi vlastitim doživljajem i odabrati boju koja najviše odgovara vašoj osobnosti i karakteru.

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.

 

Ugradbeni ormari
Smještaj i odabir ormara utjecat će na funkcionalnost i izgled spavaće sobe. Najbolje ih je smjestiti u izdvojeni garderobni prostor. U stanovima je takva organizacija, zbog smanjene ukupne površine, najčešće nemoguća, pa se preporučuju ugradbeni ormari. Spretnom kombinacijom sa zrcalima ugradbeni ormari čak i pojačavaju dojam prostornosti.

Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike