Novosti
KAKO DO VIŠE OBITELJSKE MIROVINE

Nova pravila i za 40.000 umirovljenika u Slavoniji
Objavljeno 16. studenog, 2022.
Za svakoga će se utvrditi koji je model povoljniji * Odluka od 1. siječnja

Od 1. siječnja 2023. stupaju na snagu nova pravila vezana uz ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu. Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju omogućile su korištenje dijela obiteljske mirovine, uz zadržavanje osobne mirovine, u slučaju smrti supružnika odnosno partnera.



Posebni uvjeti


Omogućeno je, dakle, da umirovljenici koriste i dio obiteljske mirovine umrlog bračnog/izvanbračnog druga u visini 27 posto pripadajućeg dijela obiteljske mirovine za jednog člana, i to pod uvjetima da je jedini korisnik obiteljske mirovine, da je navršio 65 godina života te da mu ukupna svota mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja u RH ne prelazi iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine (AVM), što je trenutačno 6212 kuna. Dio obiteljske mirovine moći će koristiti i član obitelji koji nije jedini korisnik obiteljske mirovne ako je ostalim članovima obitelji priznato pravo na temelju potpunog gubitka radne sposobnosti ili kao djetetu sa statusom osobe s invaliditetom.

Približavanjem ovog datuma raste i zanimanje javnosti za proceduru, pa je jedno od prvih pitanja koje se nametnulo ono kako će ovo pravo biti regulirano u situaciji ako je jedan od bračnih drugova preminuo prije datuma od kojega će početi primjena ovog zakona. "Mogućnost isplate dijela obiteljske mirovine koju mogu koristiti udovica, udovac (i s njima izjednačeni članovi obitelji - izvanbračni drug/razvedeni bračni drug s dosuđenim pravom na uzdržavanje/formalni životni partner/neformalni životni partner) koji su korisnici osobne mirovine propisana je izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koji stupa na snagu 1. siječnja 2023. Nema zapreke da članovi obitelji umrlog osiguranika ili korisnika koji je umro prije stupanja na snagu ZID ZOMO-a podnesu zahtjev za priznanje prava na obiteljsku mirovinu, budući da član obitelji ima pravo na obiteljsku mirovinu od dana kada su ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o mirovinskim osiguranju te se o tom pravu odlučuje u posebnom upravnom postupku. Međutim, prije 1. siječnja 2023. godine nema pravne osnove za isplatu dijela obiteljske mirovine", odgovaraju iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Da bi korisnik mogao ostvariti pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine, potrebno je da mu je priznato pravo na osobnu mirovinu (starosnu, prijevremenu starosnu ili invalidsku) i pravo na obiteljsku mirovinu.

Prosječno 250 kuna više


Postupak za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja pokreće se na zahtjev osiguranika, a u upravnom postupku utvrđuju se sve činjenice vezane uz uvjete o kojima ovisi stjecanje prava na starosnu mirovinu, odnosno obiteljsku mirovinu. U HZMO-u još jednom naglašavaju kako novi zakon stupa na snagu 1. siječnja 2023. To je i referentni datum od kojeg će se moći odlučivati o zahtjevu.

Za svakog se osiguranika vodi upravni postupak u kojem se utvrđuje što je povoljnije. Jer obiteljske mirovine rast će deset posto. Obiteljska mirovina iznosit će 77 posto od mirovine preminulog, umjesto dosadašnjih 70 posto, što znači prosječno povećanje od 250 kuna mjesečno. Osoba će moći birati povoljniju opciju - ili primati obiteljsku mirovinu (77 posto mirovine preminulog partnera) ili zadržati svoju mirovinu, te uz nju primati dodatak od 27 posto obiteljske mirovine, odnosno od oko 21 posto mirovine preminulog partnera. Procjenjuje se da bi ukupan broj korisnika koji će biti obuhvaćeni novim modelom obiteljske mirovine, preko povećanja mirovinskog faktora ili korištenjem osobne i dijela obiteljske mirovine, mogao biti oko 300.000. U isplati mirovina u listopadu 2022. bilo je ukupno 211.849 korisnika obiteljske mirovine. Prema podacima HZMO-a u Osječko-baranjskoj županiji za listopad evidentirana su 14 473 korisnika obiteljske mirovine, u Vukovarsko-srijemskoj županiji 8681 korisnik, u Brodsko-posavskoj 8061 korisnik, Požeško-slavonskoj 3635 korisnika i Virovitičko-podravskoj 4271 korisnik. U HZMO-u nisu mogli procijeniti koliko će korisnika mirovina podnijeti zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine, budući da to ovisi o volji svakog pojedinca.

Dario Kuštro
PODNOŠENJE ZAHTJEVA NA VIŠE NAČINA
Zahtjev za pokretanje postupka može se neposredno podnijeti u svim područnim jedinicama HZMO-a u pisanom obliku ili usmeno na zapisnik prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, u svim poštanskim uredima u RH ili poslati poštom. Također, zahtjev će se moći podnijeti i elektroničkim putem u okviru e-Usluga HZMO-a. Tiskanica zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine bit će dostupna na mrežnoj stranici HZMO-a, u rubrici “Tiskanice”, na kojoj su dostupne i tiskanice zahtjeva za starosnu, prijevremenu starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu, a na kojima je navedena dokumentacija koju je potrebno priložiti zahtjevu.

Možda ste propustili...