Autoglas
MUKE ZA PROIZVOĐAČE

Europska komisija predstavila novi, stroži standard - Euro 7
Objavljeno 15. studenog, 2022.
Radi se o jedinstvenom skupu pravila za ograničenje emisija za sva motorna vozila

Briselska birokracija je neumorna, u četvrtak je predložila uredbu s novim pravilima za smanjenje emisija iz motornih vozila, kojima se prvi put reguliraju emisije i čestica i mikroplastike koje nastaju korištenjem guma i kočnica. Novim standardom Euro 7 uvodi se jedinstven skup pravila za ograničenje emisija za sva motorna vozila.



Konkretno, novi standard postavlja ista ograničenja emisije za sva vozila, bez obzira na to je li vozilo na benzin, dizel, električni pogon ili alternativna goriva. Nova norma Euro 7 zamijenit će prethodnu, koja ima odvojena pravila za emisije iz automobila i kombija (Euro 6) te za kamione i autobuse (Euro VI). Prijedlog uredbe obuhvaća emisije iz ispušnih cijevi, kao i iz kočnica i guma. Svi automobili i kombiji koji će dolaziti na tržište EU-a od 2035. godine trebat će imati nultu emisiju ugljikova dioksida, ali očekuje se da će više od 20 posto automobila i kombija te više od polovine teških vozila 2050. godine još emitirati ispušne plinove. Za razliku od motora s unutarnjim izgaranjem, električna vozila ne emitiraju ispušne plinove, ali onečišćenje izazivaju zbog kočnica i mikroplastike iz guma.

Komisija procjenjuje da će se emisije krutih čestica, koje nastaju korištenjem kočnica automobila i kombija, do 2035. godine smanjiti za 27 posto. Do tada će se emisija dušikovih oksida smanjiti za 35 posto za osobna i kombi vozila u odnosu prema Euro 6, odnosno za 56 posto za autobuse i kamione u odnosu prema standardu Euro VI. “Ne možemo prihvatiti društvo u kojem je onečišćenje zraka uzrok više od 300 tisuća preranih smrtnih slučajeva godišnje u EU-u. Nova pravila pomoći će nam da dišemo sigurnije, a automobilskom sektoru pomoći će da postane zeleniji i otporniji”, rekla je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.

Milan Bugarić
NOVA PRAVILA ZA KOČNICE I GUME
Nova pravila postavljaju dodatna ograničenja za emisije čestica iz kočnica i mikroplastike iz guma i primjenjivat će se za sva vozila, pa i električna. “Prvi smo u svijetu koji reguliraju emisije iz guma i kočnica”, kaže povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton. Nova pravila postavljaju ograničenja emisija dušikova oksida iz teških vozila.