Tehno
TEST: HUAWEI NOVA 10 PRO – SVE JE TU, PA I GOOGLE

Dizajnerski ovo je jedan od upečatljivijih telefona
Objavljeno 11. studenog, 2022.
Toliko je ugodno imati ga u rukama da nam je prava šteta staviti ga u silikonsku masku

Huawei je svoju nova seriju pametnih telefona zamislio kao premium uređaje srednjeg cjenovnog razreda kod kojih nećemo imati kompromisa glede kvalitete izrade, a svojim performansama i mogućnostima nalazit će se korak do samih top-modela. Ovo je možda onako školski precizan opis Huawei nova 10 Pro pametnog telefona koji smo dobili priliku testirati.



Sve u paketu


U klasičnom i dobro poznatom Huawei pakiranju stigao nam je srebrni Huawei nova 10 Pro koji se ističe zlatnim detaljima. Dizajnerski ovo je jedan od upečatljivijih telefona i budite sigurni da ćete s njime biti često priupitani o kojem se to telefonu radi. Jasno, znalcima će stilski u zlatnoj boji dotjeran natpis nova biti sasvim dovoljan da prepoznaju kako je riječ o Huaweiju. Zlatni detalji još su prisutni na masivnom modulu fotoaparata gdje se nalaze oko samog modula, te oko leće glavne kamere. Sama poleđina izrađena je od matiranog stakla, a osjećaj pod prstima je odličan. Toliko je ugodno imati Huawei nova 10 Pro u rukama da nam je prava šteta staviti ga u silikonsku masku, a kad smo već kod nje, spomenimo kako je i ona tu u pakiranju. U kutiji je još i poveći, ali zato 100 W snažan punjač te naravno USB-C kabel. Pohvalno je što se Huawei nije priklonio trendu izbacivanja punjača iz pakiranja telefona. Raspored tipki je očekivan i već dobro uhodan kod gotovo svih proizvođača – tipke za glasnoću i uključivanje na desnom boku te ladica za SIM karticu na dnu. Od konektora tu je očekivano USB-C. Umetanjem SIM kartice spremni smo za uključivanje.

Iako bitka između Huaweija i Googlea još uvijek traje (zbog nikom suvislih razloga), stvari su daleko odmaknule. Huawei telefoni stižu s AppGalleryjem, dakle svojom trgovinom aplikacijama koja je nikada bogatija. Samo podatak da je AppGallery zabilježio rast broja aplikacija uključenih u platformu tijekom 2021. za impresivnih 147 % u odnosu prema 2020. godini, dovoljan je pokazatelj kako svaki iole ozbiljan izdavač aplikacija želi svoju ponudu imati i na AppGallery. Nema više potrebe tragati za aplikacijama. Međutim, iako su gotovo sve aplikacije tu, i dalje je mnogima ostalo gorko sjećanje kako na Huawei telefonima nema Google aplikacija. Iako to nikada nije bilo posve točno, sada su definitivno i Google aplikacije nikada lakše dostupne. Doslovce, tu su za manje od minute. Naime, tu je i Gspace, aplikacija koja je poput mape sa svim aplikacijama iz Google asortimana koje trebamo i koristimo. Huawei nova 10 Pro je za većinu korisnika u svome radu kao i svaki drugi Android pametni telefon. Softversko sučelje EMUI 12 bazirano je na Androidu 11, premda znatno prerađenom u dobro znanom stilu.

Moćan hardver



Nakon pakiranja, izgleda i softvera konačno da se dotaknemo i hardvera. Zaslon je dijagonale 6,78 inča te rezolucije 1200 x 2652 piksela i stope osvježenja slike 120 Hz. Oko zaslona nema rasprave, doista je odličan uz vjeran prikaz boja te odličnu vidljivost u svim uvjetima. Ispod poklopca nova 10 Pro vas neće iznevjeriti. Telefon je opremljen Qualcommovim Snapdragonom srednjeg kalse, 778G kojem društvo pravi GPU Adreno 642L uz 8 GB radne memorije. Memorije za pohranu, bar kod našeg testnog modela neće nedostajati, tu je čak 256 GB. Baterija je kapaciteta 4500 mAh, a zahvaljujući brzom punjaču do kakvih 80 % napunjenosti stiže za 20-ak minuta. Priču oko Huawei nova 10 Pro završit ćemo kamerama. One su opet očekivano za Huawei u vrhu, a postavu čine glavna koja ima 50 MP, ultra-wide macro od 8 MP te dubinska kamera od 2 MP. Glavna, 50 MP kamera ima 1/1.56-inčni senzor i otvor blende f/1.8 za dobre rezultate i pri slabijem svjetlu. RYYB filtar omogućava ulaz čak 40 % više svjetla, a maksimalni ISO je visokih 400.000. Druga 8-megapikselna ultraširoka makrokamera podržava fotografiranje objekata udaljenih samo dva centimetra, a snima i portrete s bokeh efektom. Prednje kamere su dvije, širokokutna kamera rezolucije 60 megapiksela sa 100° lećom (1/2.61-inčni senzor, f/2.4, 17 milimetara žarišne duljine, autofokus) i portretna kamera s 8-megapikselnim senzorom, koji ima 52 milimetra žarišnu duljinu, 2x optički zoom, otvor blende f/2.2 i autofokus. U pogledu selfija, smatrajte ovo vrhom ponude na pametnim telefonima. No, i kod glavnih kamera, tražite li odlične fotovideo mogućnosti, Huawei nova 10 Pro vas neće iznevjeriti i možete očekivati uvijek dobro okidanje. Priču ćemo završiti cijenom, koja iznosi oko 730 eura. U vremenu kada top-modeli debelo premašuju iznose od 1000 eura, ovo je očekivana cijena za premium uređaj srednjeg razreda. Jedini eventualni nedostatak u cijeloj priči je izostanak 5G-a. Napominjemo eventualni, jer 5G ionako još nije široko dostupan.

Marin Režić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike