Dome slatki dome
REDIZAJNIRANJE ZELENIH POVRŠINA

Lijep vrt za nekoliko dana uz travne busene
Objavljeno 10. studenog, 2022.
Ukrasni element vrtova mogu biti i kamenjari koji se mogu oplemeniti mnoštvom sezonskog cvijeća ili različitih tloprekrivača

Dok se sa zahlađenjem zavlačimo u toplinu unutar kuća, nije vrijeme da se zaboravi vrt i dvorište. Kalendarski i vegetacijski smo ušli u optimalne agrotehničke rokove, pa svi koji razmišljaju i žele imati oplemenjen okoliš okućnice ili žele redizajnirati segment zelene površine idealno je vrijeme za to. Sukladno vremenu traže se instant-rješenja, kako u biljnom materijalu, tako i u pitanju zasnivanja travnjaka. Stoga uz uobičajene vrste i veličine biljnih materijala savjetuje se odabrati autohtone biljne vrste. Lijep vrt može se dobiti za nekoliko dana najčešće polaganjem gotovog travnog busena, a ako su površine veće ili je teren nepristupačniji, postoji varijanta zasnivanja travnjaka hidrosjetvom. Ovakvim postupkom zasnivaju se kvalitetni travnjaci jer uz kvalitetno sjeme trave u spremnik s vodom stavlja se odmah gnojivo, kolorant, ljepilo i celuloza, pa se sve skupa aplicira u tlo. Polaganje trave je brza alternativa klasičnom sijanju trave. U usporedbi sa sijanjem ima puno prednosti: Prije svega sam travnjak sjajno izgleda odmah nakon polaganja. Gotova trava se odmah može gaziti, i već nakon 4 - 6 tjedana može podnijeti igranje nogometa i druge igre na travnjaku. To je minimalno 2-3 mjeseca ranije nego kod sijanja trave. Rubovi izrezane trave moraju se dobro povaljati kako bi se travnjak sljubio, može doći do “klizanja” trave i drugih problema. Travu se može polagati praktički bilo kad, osim tijekom suše, ekstremne vlage ili zamrznutog tla. Podloga treba biti očišćena od korova, propusna za vodu i ravna. Prije polaganja poravnajte zemlju grabljama, i pognojite ju takozvanim start gnojivom za travnjak. Duboko svjesni klimatskih promjena, i načina na koji se one reflektiraju na proizvodnju svakako je preporuka struke razmotriti ili bar razmisliti o ugradnji sistema za navodnjavanje. U posljednje vrijeme sustavi za navodnjavanje se kompletiraju s programatorima.

Darko PEJIĆ
Krajobrazni izazovi
Kad prođe vrijeme vrućina, ponovno je dobro vrijeme za popravak travnjaka, ako za to ima potrebe. Svakako koristite kvalitetnu travnu smjesu. Iskoristite posebna gnojiva za jesensko gnojenje. Otpadnuto lišće na travnjaku može izazvati trulež. Svakako očistite lišće, bilo grabljama ili puhačem. Ukrasni element vrtova mogu biti i kamenjari koji se mogu oplemeniti mnoštvom sezonskog cvijeća, koje se sada sadi ili različitih tloprekrivača. Sve to oplemenjuje različite prostore koji je svaki za sebe krajobrazni izazov.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike