Dome slatki dome
DODAJU NOVU DIMENZIJU SVAKOJ PROSTORIJI

Drvene letvice su svestrane i jednostavno ih je obrađivati
Objavljeno 10. studenog, 2022.
Lajsne od mekanog drva lagano se postavljaju i spajaju s pomoću ljepila za drvo ili čavala

Drvene letvice ili lajsne mogu biti bilo što, od ukrasa kojim se oblažu okviri vaših prozora ili vrata, dijelova namještaja, polica, letvice na stropu ili zidu. Zajedničko im je svima da su izrađene od pravog drva. Drvene letvice funkcionalne su u svojoj sposobnosti da zaštite npr. pod, zid, okvir prozora ili vrata od oštećenja ili habanja tijekom vremena. Primjena drvenih letvica kao dekorativni element su npr. lajsne dovratnika ili lajsne oko vrata koje dodatno ističu vrata u interijeru i pokrivaju spoj okvira vrata sa zidom.



Lako postavljanje


Za letvice univerzalne namjene npr. kvadratne ili pravokutne letvice koristi se najčešće cjenovno povoljnije drvo jele, smreke ili bora. Ove vrste drva su dosta mekane i nisu previše otporni na oštećenja i na vanjske utjecaje, posebno vlagu, pa ih najčešće koristimo za upotrebu u interijerima za izradu namještaja, za razne police i sl. Za upotrebu u eksterijeru potrebno ih je dobro zaštititi nekom vrstom premaza. Lajsne od mekanog drva se lagano postavljaju i spajaju uz pomoć ljepila za drvo, iver vijaka ili čavala te su pogodne za izradu namještaja, polica, kutijica i sl. Prije upotrebe preporučljivo je letvice lagano izbrusiti brusnim papirom prije nanošenja bajca, laka ili neke boje koje služe za zaštitu.

Drvene letvice često se proizvode i dužinskim spajanjem kraćih komada cik-cak sistemom. Ovim postupkom drvo se dobro iskoristi jer se iz letvica uklanjaju svi čvorovi i nepravilnosti, pa možemo reći da je i ekološki postupak jer smanjuje otpad. Ovim postupkom letvice dobivaju i na čvrstoći, tj. manje su sklone uvijanju i savijanju, a nema ni ružnih rupa ako čvorovi ispadnu. Također se dobije jednoličnija boja letvice jer su bez čvorova.

Letvice koje se koriste za podove ili oko vrata često se izrađuju od kvalitetnije vrste drva, npr. hrasta, bukve ili jasena jer imaju i veliku dekorativnu ulogu u interijeru. Razne lajsne i letvice posebno od nama omiljenog hrasta daju bogat i luksuzan izgled prostoriji. U kombinaciji s bijelim zidovima drvo hrasta daje posebno topao i moderan izgled. Elementi od drva stvaraju prirodan i umirujući prostor - ali s dubinom i karakterom!

Dašak luksuza



Postoje mnogi razlozi zašto su drvene letvice ili lajsne tako popularan DIY (uradi sam) projekt ovih dana: svestrane su, jednostavno ih je obrađivati te dodaju dimenziju svakoj prostoriji i omogućuju ugradnju prirodnog materijala u vaš dom. Danas, kada se gotovo u svemu koriste alternative pravom drvu u obliku umjetnih prerađevina, detalji od prirodnog drva dat će dašak luksuza u vašem interijeru, bilo da ga koristite na klasičan ili moderan način. Dnevna soba ili predsoblje dobro su mjesto da pokušate napraviti svoj prvi manji početnički originalni projekt. To može biti neka manja polica ili držač ključeva, ovisno o vašim majstorskim vještinama. U nastavku ćemo vam pokazati jedan zanimljiv projekt s letvicama jednog DIY entuzijasta ostvarenog s malim budžetom, ali u konačnici s vrlo velikim efektom. Za izradu ove originalne zidne police koja će sigurno privlačiti poglede vaših posjetitelja predlažemo da koristite letvice dimenzija 40 x 20 mm. Ako želite moderniji izgled, predlažemo da letvice ostavite u prirodnoj boji ili npr. obojite u bijelo.

M.Zovko, Oluk.hr

 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike