Autoglas
FRONTEXOVA AKCIJA U 23 EUROPSKE DRŽAVE

U samo 12 dana policajci su pronašli 522 ukradena vozila
Objavljeno 8. studenog, 2022.

Policija je prošlog tjedna priopćila kako su 23 europske zemlje bile uključene u operaciju ‘Zajednički akcijski dani (JAD) Mobile 5‘, usredotočenu na otkrivanje ukradenih vozila i autodijelova, ali i na krijumčarenje ljudi te s tim povezano krivotvorenje isprava. Ove je godine Frontex također koristio mobilne timove u Hrvatskoj s tehničkom opremom za otkrivanje ukradenih vozila.



Akcija, koju su osim Frontexa suorganizirali Europol, INTERPOL i CELBET, u listopadu se provodila 12 dana uz pojačanu provjeru na nekoliko lokacija duž vanjske granice EU. Oko 44 548 provjera provedeno je u različitim bazama podataka tijekom ove dvotjedne operacije usmjerene na provjere na graničnim prijelazima i kopnene aktivnosti u 17 zemalja EU-a i pet zemalja u regiji Balkana. U akciji su sudjelovale članice EU-a: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Grčka, Njemačka, Italija, Latvija, Litva, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka i Španjolska. Sudjelovale su i zemlje koje nisu članice EU-a: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Sve zajedno rezultiralo je zapljenama 522 ukradena vozila i raznih autodijelova te brodskih motora, kao i razotkrivanjem četiriju tzv. ilegalnih radionica u kojima su se otuđena vozila brzo rastavljala na dijelove koji se zatim mogu prokrijumčariti preko granica. Zbog sve većeg interesa među putnicima koji žele izbjeći letove, kamperi su postali omiljena meta kradljivaca vozila, kao i brodski motori jer se zbog manjka brodova na tržištu mnogi koriste za prijevoz migranata, primjerice preko La Manchea.

Također, utvrđeno je da su se usred pandemije, zbog zatvaranja granica, kriminalne skupine koje se bave krađom vozila diljem Europe okrenule rastavljanju vozila na dijelove, kako bi ih lakše prebacili preko granica. – Vozilo otuđeno ispred nečije kuće može završiti rastavljeno na dijelove samo četiri sata kasnije – tada će mu biti puno teže ući u trag – poručio je Marcin Skowronek, Frontexov stručnjak koji je koordinirao operacijom.

Milan Bugarić