Gastro
NIKOLA POPOVIĆ - SOMMELIER

Spoj vina i hrane oblik je hedonizma - uvjet i posljedica gourmet doživljaja
Objavljeno 5. studenog, 2022.

Sommelier Nikola Popović aktivni je sudionik vinske scene BiH i organizator velikog broja vinskih događanja o temi sljubljivanja hrane i vina, ljubitelj i poznavatelj vina koji izborom vina postiže harmoniju okusa.


Koliko odabir pravog vina utječe na potpuni gourmet doživljaj?


 

Svima je poznato da vino u znatnoj mjeri utječe na sve osjete i doživljaje, a naročito one koji su u direktnoj vezi s osjetilom okusa, uživanjem u kvalitetnoj hrani, kao neodvojiv element svakog gurmanskog užitka! Spoj vina i hrane oblik je hedonizma – istovremeno - preduvjet i posljedica svakog gourmet doživljaja.


Koje se vinske sorte bolje slažu uz bogate mesne okuse?


Već je i samo pitanje odgovor, jer bogatstvo okusa porazumijeva jednako “bogato vino”, savršenu simbiozu - vina punog tijela, bogata taninom, čiji su predstavnici: cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc, zinfandel...


Postoji li jedno pravilo koje se mora poštovati za ostvarivanje harmonije hrane i vina?


Jedno ne - pravila je bezbroj i samo od vaše mašte zavisi gdje se taj popis pravila završava.
Govoriti samo o jednom bilo bi nemoguće, a tek pokušati nabrajati sva. Jer pravila nisu samo ona tehnička i znanstvena, potkrijepljena objektivnim razlozima, to su i subjektivni dojmovi koji se grade na osnovama koje ne možemo definirati i objasniti. Subjektivne iznimke.
Tako da i u ovom slučaju vrijedi onaj svima poznati kliše - upravo iznimke potvrđuju pravila.

TZ grada Osijeka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike