Regija
ODLUKA NA GRADSKOM VIJEĆU

Umirovljenicima energetski dodatak od gradske uprave
Objavljeno 4. studenog, 2022.
Po 300 kuna dobili bi oni s primanjima do 2000 kuna, a oni s 2001 do 3000 kuna po 200 kuna
BELI MANASTIR - U Belom Manastiru u ovom je trenutku približno 2300 umirovljenika, što, s obzirom na broj stanovnika, i nije ohrabrujući podatak.

Njihov točan udio, doduše, prilično je teško utvrditi zbog niza razloga, a sa spomenutim brojem u javnost izlazi belomanastirski dio Hrvatske stranke umirovljenika. Kako bilo da bilo, budžeti dijela gradskih umirovljenika trebali bi ovih dana biti nešto viši. Pred gradskim će se vijećnicima, naime, u ponedjeljak, za kada je zakazana sjednica Gradskog vijeća, naći prijedlog odluke o isplati jednokratnog energetskog dodatka korisnicima mirovine kojom se propisuje način i uvjeti dodjele umirovljenicima s ciljem ublažavanja rasta cijena energenata.

- Jednokratno novčano primanje isplatit će se korisnicima mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja s prebivalištem na području Grada ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 3000 kuna i koji nisu zaposleni - stoji u obrazloženju prijedloga odluke, koje se nastavlja riječima kako će ovo jednokratno primanje ostvariti (i) korisnici mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u RH isplaćuje i mirovina iz država s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor, dakako ako ukupni iznos ne premašuje spomenuti cenzus. Po 300 kuna trebali bi dobiti umirovljenici s primanjima do 2000 kuna, a oni s primanjima od 2001 do 3000 kuna dobit će po 200 kuna. U Gradu podsjećaju kako se u vezi sa sadržajem odluke vodio postupak savjetovanja s javnošću, tijekom kojega nisu zaprimljeni novi prijedlozi.

- Zadovoljni smo prijedlogom odluke. Mislim da smo napravili sve što smo mogli u okviru predviđenog iznosa. Još uvijek ne znamo koliko će umirovljenika ostvariti pravo na ovaj energetski dodatak budući da je došlo do povećanja mirovina. Očekujemo da će ih biti oko 1000, možda nešto više ili manje - kaže Ivan Šutalo, predsjednik gradskog ogranka HSU-a. Više će znati nakon što se podvuče crta ispod isplate energetskog dodatka. Suradnjom s vladajućima zadovoljan je i zbog isplate božićnica.

Ivica Getto
Mirovina do 3000 kn - božićnica 200 kn
Isplata umirovljeničkih božićnica počela je 2018. godine. Od mirne reintegracije pa sve do tada dobivali su samo uskrsnicu. Prva je božićnica iznosila 150 kuna, i to samo za one čija je mirovina bila manja od 2500 kuna. Prošle je godine isplaćeno po 200 kuna za približno 1300 umirovljenika, čije mirovine nisu prelazile 3000 kuna, a tako će biti i ove godine.

- Ovisno o broju umirovljenika s mirovinama manjim od tri tisuće kuna, u sljedećem ćemo razdoblju pregovarati oko eventualnog povećanja cenzusa. No svjesni smo da sve ovisi o financijskom stanju, pa nećemo srljati - podvlači Šutalo.

Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike