Tehno
TEST: SONOS SUB MINI

Sitan, ali dinamitan, cijelu prostoriju ispunjava zvukom
Objavljeno 4. studenog, 2022.
Poznati su i kao najsposobniji multiroom sustav, a svaki podešavamo s pomoću aplikacije
Postojeći vlasnici nekog od zvučnika Sonos nestrpljivo su, možda kao nikada do sada, iščekivali dolazak kompaktnijeg i cjenovno pristupačnijeg subwoofera, koji je svjetlo dana ugledao nedavno kao Sonos Sub Mini.

Mislimo da ime Sonos nikome nije potrebno posebno predstavljati. Usuđujemo se reći da je to jedan od rijetkih proizvođača audioopreme koji će odmah iz kutije zadovoljiti veliku većinu korisnika. Toliko dobro pogođen spektar visokih, srednjih i dubokih tonova iz nekog zvučnika koji ste uključili u struju tek prije nekoliko minuta, malo tko još može pružiti. Dodajmo tomu činjenicu kako je riječ o najsposobnijem multiroom sustavu i dobili smo zvučnike koje je teško ne preporučiti. Bez obzira na to uzeli Sonos Roam kao najmanji zvučnik ili Arc kao najveći soundbar, malo tko će ostati ravnodušan. I sami smo svojedobno ostali oduševljeni upravo prijenosnim zvučnikom Sonos Roam, pa smo se opremili srednjim soundbarom Sonos Beam (Gen 2), a sada nam je u ruke stigao najbolji mogući dodatak za Beam - Sonos Sub Mini.

Manji, ali spospobni



Zvučnici Sonos poznati su i kao najsposobniji multiroom sustav, a svaki od tih zvučnika kontroliramo, uparujemo i podešavamo s pomoću odlične i intuitivne aplikacije Sonos S2. Upravo ta aplikacija potrebna je i za prvo postavljanje subwoofera Sonos Sub Mini. Sam Mini kompaktnog je cilindričnog izgleda. Međutim, iako uvjetno malen, iznenađujuće je mase od oko sedam kilograma. Zvučnici, njih dva 6-inčna, postavljeni jedan nasuprot drugom u zatvorenom kućištu, međusobno si poništavaju vibracije.

U demonstracijskom videu na zvučnik je postavljena čaša vode, koja se i pri jako glasnom slušanju i udarcima basa održala nepomično. Za rad dovoljno je spojiti strujnu utičnicu i mrežni kabel prema želji. U našem slučaju subwoofer i zvučnik povezali smo preko dediciranog 5-gigahercnog bežičnog pojasa, a tako se eliminira ikakvo čujno kašnjenje basova. Subwoofer zaista zvuči kao da je žicom spojen sa zvučnicima. Za naš test Sub Mini smo uparili sa spomenutim soundbarom Beam, koji imamo već duže. Iako je taj soundbar iznenađujuće sposoban u kompletnom zvučnom spektru, povezivanje dediciranog subwoofera doslovno će mu dati krila. Naime, kako sub na sebe preuzima obradu basa, Beam se može potpuno posvetiti srednjim i visokim tonovima. Dnevni boravak u kojem smo sve isprobali ima kakvih 26 m² i vjerujte nam na riječ – Beam i Sub Mini savršena su kombinacija koja uspijeva cijelu prostoriju ispuniti zvukom. Sub Mini u "tvorničkom" stanju dolazi s klizačem Sub Level u aplikaciji postavljenim u neutralnom položaju. Iako je i tada bas znatno prisutan, ovisno o preferenciji, dovoljno je napraviti i malo pojačanje, npr. na +5, da možete biti sigurni kako će bas ozbiljno protresti sve u blizini. Osim namještanjem jačine na postavkama Sub Levela, njegovu aktivnost donekle je moguće kontrolirati i preko ekvilizatora zvučnika ili soundbara s kojim je Sub Mini uparen. Podignete li razinu basa u postavkama, primjerice, Beama, automatski će porasti količina dubokih tonova koje Beam Gen 2 predaje subwooferu. S tim na umu, svatko za sebe treba pronaći balans između razine basa i Sub Levela. Deklarirani doseg subwoofera je 25 Hz, što je iznimno za bilo koji subwoofer.

Bas za sve


Posjedujete li podržane Appleove mobilne uređaje, moći ćete odraditi dodatno ugađanje zvuka Sub Minija s pomoću tehnologije Trueplay. Nažalost, ta opcija još nije dostupna vlasnicima Android telefona. Sonos Sub Mini prirodno se najbolje dopunjuje soundbarom Beam, no, naravno, ništa vas ne sprječava povezati ga sa zvučnicima One ili Five u 2.1 konfiguraciju ili pak s većim soundbarom Arc. U svakoj konfiguraciji doprinos koji pruža subwoofer itekako će se osjetiti. Jedina prepreka onime koji ulaze u svijet Sonosa može biti cijena. Naime, ona se za Sub Mini zaustavila na točno 500 eura, a za Beam je potrebno izdvojiti dodatnih 550 eura. Dakle, govorimo o iznosu koji je jednak onome za, primjerice, većinu samih TV uređaja. No na zvučnike Sonos, pa tako i na Sub Mini, nemojte gledati kao na trošak. To je investicija koja će vam itekako izmamiti osmijeh, bez obzira na to slušali glazbu ili gledali film, seriju.
 
Marin REŽIĆ
Uzeo Sonos Roam kao najmanji zvučnik ili Arc kao najveći soundbar, malo tko će ostati ravnodušan

Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike