Tehno
CYBESECURITY KONFERENCIJA ALERT

Kibernetička sigurnost imperativ i najveći izazov modernog poslovanja
Objavljeno 4. studenog, 2022.
U skladu s europskim obilježavanjem listopada kao mjeseca kibernetičke sigurnosti u Zagrebu je, u organizaciji tvrtke ASEE, održana cybesecurity konferencija Alert. Konferencija je okupila domaće i međunarodne stručnjake u domeni kibernetičke sigurnosti, koji su sa zajednicom podijelili najbolja iskustva i prakse.

Kibernetička sigurnost imperativ je, ali i najveći izazov modernog poslovanja. Od početka pandemije do danas stopa kibernetičkog kriminala viša je čak 600 posto. Šteta za kompanije broje se u milijunima dolara, a krađe identiteta, lažno predstavljanje, pecanje korisnika i ransomware napadi i dalje su u trendu. Takvi podatci stavljaju u fokus važnost edukacije, ulaganja tvrtki u vlastitu sigurnost, ali i sve širi prostor za razvoj kibernetičkih stručnjaka, kojih danas na tržištu nedostaje više nego klasičnih programera, istaknuto je.

"Iznimno mi je drago da smo i ove godine na jedno mjesto doveli tvrtke i pojedince koji se svakodnevno uspješno hvataju u koštac s prijetnjama u kibernetičkom okruženju. Fokus naše kompanije je na razvoju sustava koji jamče sigurnost financijskom sektoru i e-Commercu, ali i drugim industrijskim vertikalama. Organizacijom ove konferencije željeli smo podijeliti svoja znanja i iskustva te pozvati i druge stručnjake u ovoj domeni da predstave pozitivne prakse", istaknuo je Viktor Olujić, član uprave ASEE Hrvatska, te dodao: "Veliko hvala našim ovogodišnjim partnerima, govornicima i sudionicima koji su donijeli dodatnu vrijednost kako bismo zajedno stvorili jasniji pogled u budućnost i izazove koji su pred nama."

Na konferenciji je predstavljeno i istraživanje koje je tvrtka ASEE provela u suradnji s agencijom Ipsos, u listopadu ove godine, o stavovima i ponašanju korisnika u vezi s korištenjem mobilnih aplikacija. Istraživanje je pokazalo da je 87 posto ispitanika svjesno sigurnosnog rizika koji ima tijekom upotrebe mobilnih aplikacija, ipak, trećina vjeruje da se neželjeni događaj neće dogoditi baš njima. Korisnici najviše strepe od nehotičnog dijeljenja osobnih i privatnih sadržaja, ali ih gotovo jednako plaši i opcija da će netko ukrasti njihove podatke i digitalni identitet. M.R.
Najčitanije iz rubrike