Osijek
NOVI BIZARNI I OPASNI IZAZOV?

Zbog torzije testisa više dječaka završilo u osječkom KBC-u
Objavljeno 3. studenog, 2022.
”Kod torzije testisa dolazi do prekida cirkulacije i trajnog propadanja testisa”, kaže dr. Divković, potvrđujući više slučajeva

S društvene mreže TikTok dolazi još jedan opasni izazov, pod nazivom "Hit Him in the Balls Challenge" ("Udari ga u testise"). Kako smo neslužbeno doznali, u proteklih nekoliko dana u osječki Klinički bolnički centar zaprimljeno je više djece s tzv. torzijom testisa nego inače. Iako nema službene potvrde, niti djeca žele to priznati, navodno se radi baš o navedenom izazovu, koji može dovesti i do neplodnosti, kao i do uklanjanja tesista.



Moguće uklanjanje


"Mogu samo reći da imamo veći broj slučajeva torzije testisa kod djece ovih dana. Kod torzije testisa dolazi do prekida cirkulacije i trajnog propadanja testisa. U najtežem slučaju rezultat liječenja je uklanjanje takvog testisa", kaže doc. dr. sc. Dalibor Divković, dr. med., voditelj Zavoda za dječju kirurgiju KBC-a. Kako liječnik ističe, on za sada nema saznanja da se kod djece koja su primljena u bolnicu radilo o ikakvom izazovu.

Iako se torzija testisa može pojaviti spontano, ona se događa i nakon ozljeda. Liječnici ističu da je najvažnije odmah se javiti u bolnicu. Još 2019. godine britanski su mediji pisali kako je 12-godišnji dječak zamalo ostao bez testisa zbog izazova pod nazivom "Bangcock". Dječaci bi u školama pitali "koji je glavni grad Tajlanda", a kada bi im neki dječak odgovorio da je to Bangkok, što može zvučati kao "bangcock", udarac u muški spolni organ, dobio bi udarac baš u to mjesto. Majka 12-godišnjaka upozorila je tada roditelje i djecu da shvate posljedice takvih izazova.

Internet je pun videa na kojima, mahom djevojke, stanu pokraj mladića i odjednom ih udaraju u međunožje, a na TikToku je postojao i izazov u kojem su muškarci testise premazivali umakom od soje, da bi osjetili njegov okus.

Brojne opasnosti


Izazovi koji krenu s društvenih mreža postali su velik problem. U kolovozu ove godine osječki profesor bio je šokiran kada je navečer automobilom naišao na mladića koji sjedi na stolici nasred Stepinčeve ulice, u središtu Osijeka. Da bi spriječio daljnje takvo ponašanje nepoznatog mladića, objavio je i video koji je snimila kamera iz njegova automobila. Na videosnimci se vidi kako mladić mirno sjedi s mobitelom u ruci, prekriženih nogu, na plastičnoj stolici. Kada mu je prišao automobil i stao, mladić se polako ustao, uzeo svoju stolicu i otišao prema prolazu koji spaja Stepinčevu ulicu i glavnu gradsku tržnicu. Pronašli smo tada i majku 15-godišnjaka koji je sjedio na cesti, koja nam je i potvrdila da se radilo o izazovu s TikToka. "To je bio pravi horor. Da nisam vidjela svojim očima, ne bih vjerovala. Sin mi je rekao da bar pet godina nije igrao TikTok izazov, što me je opet šokiralo, jer sada ima samo 15 godina. Pa što je onda radio?! Čitala sam o tome, ali uvijek misliš - to je negdje daleko", kazala nam je šokirana Osječanka.

TikTok Challenge, ili "izazov", dovodi u brojne opasnosti djecu diljem svijeta. "Blackout Challenge" tako je doveo do smrti više djece mlađe od 15 godina koja su se gušila koječime da bi se onesvijestila. Bit je bila u tome da osjete što čovjek doživi neposredno prije no što padne u nesvijest. Krajem kolovoza, sudjelujući u tom izazovu, preminuo je 14-godišnji dječak iz Škotske.

Postojao je i “Pass Out Challenge”, u kojem su tinejdžeri brzo mahali glavom s jedne strane na drugu dok se ne bi onesvijestili, te izazov u kojem bi gurali novčiće iza punjača u utičnicu.

Sandra Lacić
”LOMLJENJE LUBANJE” I GUTANJE PRAHA
Izazov “Lomljenja lubanje” uključivao je tri osobe koje su stajale jedna do druge. Kada onaj tko stoji skoči u zrak, dvojica koja stoje sa strane šutaju ga u noge tako da nekontrolirano padne. Taj izazov doveo je do brojnih ozljeda lubanje, kao i potresa mozga. Također, jedan od navodnih izazova na Tik Toku je i uzimanje proteinskog praha prije vježbanja, no bez vode. Iako se prah treba prije uporabe otopiti u vodi, oni koji su sudjelovali u izazovu pokušavali su ga progutati “na suho”. Neki od sudionika gotovo su se ugušili iskašljavajući prah, no neki su imali i puno ozbiljnije reakcije.

”VAKUUM-IZAZOV”
Tzv. vakuum-izazov na TikToku se odvija godinama i odnosi se na to da osoba uđe u neku veliku vreću te da usisivačem izvuče sav zrak. Nakon toga vreća se “zalijepi” za osobu u njoj. Navodno je djevojka ostala zarobljena u vreći satima dok ju roditelji nisu pronašli.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike