Kultura
DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA

Julijani Matanović nagrada za životno djelo, a najbolja knjiga “Rudnik čvaraka 2”
Objavljeno 31. listopada, 2022.
Povelja uspješnosti pripala je đakovačkom književniku Adamu Rajzlu za knjigu “Zidni sat i druge priče” Ogranka MH u Bizovcu

Uručivanjem nagrada završeni su 28. Dani Josipa i Ivana Kozarca, koji se održavaju u čast tih dvaju slavonskih i hrvatskih pisaca, a utemeljili su ih zajednički Društvo hrvatskih književnika, Slavonska naklada Privlačica, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci i Hrvatske šume, sve zbog proučavanja, promicanja i vrednovanja književnih opusa zavičajnih književnika.



Veće značenje


Dani Kozaraca počeli su u srijedu polaganjem cvijeća na grobove dvaju Kozaraca i Matije Antuna Reljkovića te predavanjem dr. sc. Anice Bilić naslovljenim Izazovi, zazivi i prizivi "Satira ili divjeg čovika" uz 230. godišnjicu prvotiska i 290 godina od rođenja autora "Satira". U četvrtak su se u OŠ Vladimira Nazora čitali dječji pisci, Središnji dan manifestacje bio je u petak, kada su hrvatski pisci posjetili vinkovačku gimnaziju, koja nosi ime autora "Satira", u sklopu priredbe "Živi kapitali za učenike vinkovačkih srednjih škola", i kada su dodijeljene nagrade odlikašima. Nagradu za životno djelo dobila je književnica Julijana Matanović, nagradom za knjigu godine nagrađen je književnik Tomislav Šovagović za knjigu "Rudnik čvaraka 2" u izdanju Mozaik knjige Zagreb, a povelja uspješnosti pripala je đakovačkom književniku Adamu Rajzlu za knjigu "Zidni sat i druge priče" u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu i Đakovačkog kulturnog kruga. Nagrađenima je čestitao predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić.


- Dani Josipa i Ivana Kozarca, osim što su manifestacija s uglednim književnim nagradama, imaju još jedno, možda i veće, značenje. U ovom vremenu potpunog zaborava u kojem živimo kroz Dane Josipa i Ivana Kozarca ta se dva književnika otimaju tom zaboravu i mislim da je to jako važno činiti, sada i ubuduće - rekao je Zlatko Krilić, koji je, uz Dubravku Brezak-Stamać i Ružicu Pšihistal, bio član stručnog povjerenstva koje je odlučivalo o nagradama.

- Znači mi puno zbog toga što imam osjećaj kako me Vinkovci maze, jer prva nagrada, koju sam dobila prije 25 godina, bila je upravo ovdje, i to za svoj prvijenac roman "Zašto sam vam lagala". Potom sam nagrađena i za knjigu 2014. "I na početku i na kraju bijaše kava" te prošle godine za knjigu "Djeca na daljinu". Kada me je Martin Grgurovac nazvao i rekao da mi čestita, mislila sam da je u pitanju pogreška, jer ove godine nemam knjigu i bilo mi je čudno kako sam mogla dobiti nagradu. Imam osjećaj kao da je stavljena nekakva točka, koju moram obrisati jer želim nastaviti pisati - rekla je Matanović.

"Rudnik čvaraka 2" Tomislava Šovagovića zanimljiva je priča jednog Dalmatinca koji praznike provodi u Slavoniji, na koju se metafora naslova i odnosi. Prvi dio toga djela također je osvojio nagradu za knjigu godine, i to 2012., stoga možemo reći kako je završen jedan desetogodišnji ciklus, navodi se u obrazloženju nagrade.

Djed Fabijan


- Knjiga je napisana iz neznanja. S obzirom na to da sam Dalmatinac koji živi u Zagrebu, dolazio sam u Slavoniju samo na praznike i sve sam nekako napisao iz čuđenja Slavoniji. To je sjećanje na Fabijana Šovagovića i njegova brata, odnosno mog djeda, dakle jedna posveta dvama velikanima uz koje sam odrastao. Naslov je metafora Slavonije, svako putovanje u ovaj kraj iz Dalmacije ili Zagreba bilo je "idemo u rudnik čvaraka" - objašnjava autor Tomislav Šovagović i najavljuje da je sasvim izgledan i treći nastavak Rudnika čvaraka.

Nagradu u ime Adama Rajzla primio je njegov sin. Rajzl u zbirci "Zidni sat i druge priče" donosi niz priča u kojima se čini kao da je upisan antički hybris, odnosno kao da su sudbine ljudi o kojima piše determinirane, nerijetko i tragične, ili se, pak, tragedija izbjegne u zadnji tren, napisala je u pogovoru knjige prof. Darija Žilić.

- Vinkovci su od davnina poznati kao grad kulture, umjetnosti i umjetnika, stoga ne čudi kako već 28. godinu održavamo jednu ovakvu manifestaciju, koja je s godinama prerasla u jedan od najznačajnijih znanstveno-književnih događaja - rekao je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić čestitajući nagrađenima.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike