Kultura
IN MEMORIAM: LUKAS NOLA

Najperspektivniji hrvatski redatelj
Objavljeno 31. listopada, 2022.
Cijelu kulturnu javnost šokirala je vijest o odlasku zagrebačkog redatelja Lukasa Nole, omiljenog kolege i prijatelja, koji je preminuo u 59. godini nakon duge i teške bolesti. Nola je rođen 31. ožujka 1964. u Zagrebu. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao 2003. filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio zaposlen kao izvanredni profesor.

Debitirao je u naraštaju tzv. mladoga hrvatskog filma TV filmom "Dok nitko ne gleda" (1993.). U igranim filmovima "Svaki put kad se rastajemo" (1994., Zlatna arena za scenarij na festivalu u Puli) i "Rusko meso" (1997., i TV serija) postmodernistički kombinira žanrovske sastavnice trilera, melodrame i detektivskoga filma, zaokupljen slikovitim karakterima i pod dojmom filmova slavnog Davida Lyncha.

Potom se okrenuo tzv. umjetničkom (art) filmu, s naglašenijim modernističkim postupcima i metafizičkim preokupacijama u djelima "Nebo, sateliti" (2000., Zlatna arena za režiju) i "Sami" (2001., Posebna Zlatna arena), u kojima, potvrdivši se kao vrstan vizualni stilist, posebice apsorbira utjecaje Andreja A. Tarkovskoga. Režira i na televiziji (igrane serije "Operacija Kajman", 2007., i "Čuvar dvorca", 2017.). Pisao je i dramske tekstove, bavio se kazališnom režijom te režirao više eksperimentalnih filmova. Ostali igrani filmovi su mu "Pravo čudo" (2007.) i "Šuti" (2013.). Mini dramsku seriju "Čuvar dvorca" Nola je kao scenarist i redatelj napravio za HRT, a serija je 2018. prodana svjetskom televizijskom tržištu.

Godine 1994. oženio se Barbarom Nolom, također glumicom, s kojom je dobio dvoje djece, sina Jakova i kćer Maru. Redatelj je 2014. godine saznao da boluje od karcinoma grla, te je bio uspješno operiran. Nakon tri godine stanke zbog bolesti vratio se projektima te je čak izdao i zbirku pjesama, koju je posvetio supruzi, no, nažalost, bolest je naposljetku ipak bila jača. T.K.
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike