Autoglas
RARITET U SVJETSKIM OKVIRIMA

Luda utrka: Motokultivatori opet razbudili Orahovicu
Objavljeno 31. listopada, 2022.
”Kroserice” su, na radost brojnih gledatelja, letjele zrakom, a nakon njih slijedila je spektakularna utrka motokultivatora

Orahovica je i ove godine bila domaćinom jedinstvene i atraktivne svjetska utrka motokultivatora, koja je od starta, prije 15 godina, sve traženija, a definitivno ima prostora da bude još bolja, veća i luđa. Na motokros-stazi u Orahovici, u organizaciji Reda vitezova Ružice grada, MX Teama Orahovica, Slavonske motocross lige i MX Cro portala, održana je 15. Utrka motokultivatora i 4. Motocross weeekend, koji je privukao mnoštvo posjetitelja.

LETJELI ZRAKOM


Uz organizatore treba svakako istaknuti obitelj Hornung iz Orahovice, na čijoj je zemlji postavljena staza i koja je uložila nemjerljiv trud u pripremi cijele priče, te obitelj Kostelac, koja je i ove godine ustupila dio svog posjeda za potrebe organizacije.

Motori su letjeli zrakom, održana je utrka u guranju kosilica na 50 metara, a motokultivatori su oduševili svojim vratolomijama. Prvo su na stazu izišli juniorski vozači motocikala, u kategorijama MX 50, 65 i 85, gdje je prednjačio prvak Hrvatske, 10-godišnji Stefan Lenče, koji je doslovno letio zrakom svojim motorom. Nakon "malih" došli su "veliki" motori, kategorije MX 250 i 450. Kada se sve malo smirilo, počela je središnja utrka, ona motokultivatora, kojih je bilo malih i velikih, sa sjedalicom od auta, s nekoliko vrsta prikolica, a svaki sa svojom snagom i brzinom.

Bilo je tu svega, guranja motokultivatora, padanja u blato, ispadanja iz prikolice, pucanja osovina, ali ponajviše smijeha, zabave, pljeska i odličnog provoda. Upravo je to ono što oslikava ovaj nevjerojatan događaj i čini ga jedinstvenim.

U stanci između utrka održana je posebna utrka - u guranju kosilice na 50 metara, bez pravila, što je također donijelo puno smijeha i zabave. Do kraja natjecanja još su jednom sve kategorije motora i motokultivatora izišle na stazu, a na kraju su motociklisti izveli i posebnu reviju za gledatelje.

NAGRADE


Potom su najboljima uručene zaslužene nagrade. U kategoriji MX 50 najbrži je bio Petar Vučković, drugi je bio mali Marko Mlakar iz Slatine. U kategoriji MX 65 slavio je Dominik Došen iz MK Viškovci, drugi je bio Niko Kovač iz Orahovice, a treća Lea Sobodić, također iz Orahovice.

U kategoriji MX 250 najbrži je bio Filip Đurković iz MCK Speed Donji Miholjac, drugi je bio Matej Topolovec, MCK Kuna Donji Miholjac, a treći Damjan Ciglar iz MK Viškovci. U najjačoj kategoriji, MX 450, premoćan je bio Luka Papak (MK MX Šipek Grubišno Polje), drugi Dario Dumančić (MK Viškovci), a treći domaći vozač Mario Hornung.

U kategoriji motokultivatora najbrži je bio duo Ervin Kovač i Lidija Čalić, drugi su bili Marko Ribić i Dino Soldo, a treći Vlado Grgić i Dominik Došen. U utrci u guranju kosilica na 50 metara pobijedio je Leon Pezić iz Orahovice, a srebro je pripalo njegovoj sugrađanki Lidiji Čalić.

Vladimir Grgurić

NEUNIŠTIVI STEFAN


Stefan Lenče iz MK Pakrac Lipik vozi motor pet godina i bio je dvostruki prvak Hrvatske. I ima samo deset godina! Stefan nam kaže kako je prvi put vozio motor sa samo dvije i pol godine te da nikada nema straha iako je imao niz ozljeda. “Lomio sam obje ruke i noge, padovi su stalno tu, ali uvijek idem dalje. Iako se jako boje, roditelji i sestra me podržavaju. Ja idem dalje, jako volim voziti i nema stajanja”, kaže fantastični Stefan, biser hrvatskog motokrosa i ovog događaja u Orahovici.

15

utrka motokultivatora do sada je održano u Orahovici

50

metara bila je duga staza za gurače kosilica

Možda ste propustili...

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala