Sport
SLAVONSKI BOKSAČKI REPREZENTATIVCI NA PRIPREMAMA U KUBI I NJEMAČKOJ

Krov šupalj, nema WC-a i tuša, a iz te dvorane izlaze - prvaci
Objavljeno 6. listopada, 2022.

Za boksače koji se još uvijek natječu u amaterskoj konkurenciji sljedeća godina bit će itekako izazovna. Naime, tijekom 2023. održat će se niz turnira koji će ujedno biti i kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. Zbog toga dio boksača ove jeseni odrađuje kvalitetne pripreme.



Na zanimljivim, potpuno različitim, destinacijama pripreme ovih dana odrađuju i dva slavonska boksačka reprezentativca, Brođanin Gabrijel Veočić i član BK Osijek Luka Pratljačić. Europski U-22 prvak i četvrtfinalist prošlogodišnjeg SP-a u pratnji svoga oca i trenera Pere Veočića trenutno je na Kubi, gdje treniraju u proslavljenom kampu kubanske reprezentacije. Trenutno zajedno s Brođanima treniraju mlađeseniorski kubanski reprezentativci koji se pripremaju za Svjetsko prvenstvo. U Havanu su stigli na poziv trenera kubanske reprezentacije Santiaga Suareza, a dvojac iz Slavonskog Broda boravit će ondje sve do 11. listopada. Istovremeno, Gabrijelov kolega iz Osijeka Luka Pratljačić u pratnji svoga trenera Mateja Matkovića boravi u Njemačkoj, u olimpijskom centru u Frankfurtu na Odri. Luka će ondje do kraja tjedna sparirati boksačkim reprezentativcima Njemačke i Češke, koji također odrađuju pripreme. Među njima je i europski U-22 doprvak u superteškoj kategoriji Nikita Putilov. Ne treba previše isticati kako su uvjeti za rad koje ovih dana imaju dva Slavonca dijametralno suprotni. Dok Pratljačić trenira u vrhunskim uvjetima, Veočić je suočen s radom u dvorani gdje nema WC-a ni tuševa, a jedina voda koja ih može rashladiti je kiša. Trenutno je na Kubi vrijeme uragana, pa su kiše česte, a, kako kaže, u dvorani u kojoj treniraju prokišnjava krov. Uostalom, dosta toga otkrit će i fotografija prostorije za odmor u kojoj Gabrijel Veočić boravi između dva treninga. S druge strane, Kuba je poznati inkubator vrhunskih boksača, brojnih svjetskih i olimpijskih prvaka koji su izgrađeni u takvim (ne)uvjetima. Stoga, rad na Kubi i suočavanje s njihovim načinom rada i filozofijom boksa može samo koristiti i dvojcu iz Slavonskog Broda. Koliko su radili kvalitetno u ovom dijelu priprema, Slavonci će se vrlo brzo moći uvjeriti i pokazati. Od 19. do 29. listopada u Mariboru će se održati "Silver Belt Tour" jedan od sedam turnira pod ingerencijom IBA-e s bogatim nagradnim fondom. Pratljačić će sigurno nastupiti u Mariboru, a hoće li se tamo pojaviti i Gabrijel Veočić, procijenit će nakon povratka s Kube. Naime, Gabrijel je zbog ozljede propustio Europsko seniorsko prvenstvo u Armeniji. Za novu sezonu prešao je u višu polutešku kategoriju do 80 kg, s obzirom ns to da njegove srednje kategorije (do 75 kg) nema u olimpijskom programu. S druge strane, Pratljačić je nedavno, također nakon povratka i oporavka od ozljede, imao prvi jači test na Studentskim igrama u Turskoj, gdje je osvojio brončanu medalju, pa će mu nove borbe sigurno koristiti.
Krešimir Lacković
Pero Veočić

Gabrijelov otac i trener

Ustajemo u 4:30, odlazak na bus i prvi trening počinje već u 5 sati. Doručkujemo ono što nam trener Kube donese, a to je svaki dan isto - jedno jaje i sendvič s jednom šnitom salame.

Boksačima je sljedeća godina jako važna, jer je kvalifikacijska za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Možda ste propustili...

EUROPSKO GIMNASTIČKO PRVENSTVO

Srbić i Ude u finalu, Aurela sustigao umor

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike