Sport
IVICA KULEŠEVIĆ - PUNO IZAZOVA ZA SPORTSKOG DIREKTORA NK-A OSIJEK

Svlačionica nam je krcata,
mlade je teško zadržati, važni
su rezultati, ali i pravi transferi
Objavljeno 6. listopada, 2022.
Već ove zime cilj je igrački kadar svesti na 24 igrača plus tri vratara

Vezani članci

TROŠKOVI ZA PLAĆE MOMČADI - PREVISOKI

U svlačionici previše igrača na kojima se ne može zaraditi

Ivica Kulešević nedavno je imenovan sportskim direktorom NK-a Osijek. Dosad je prošao puno pozicija u klubu. Bio je trener u Školi nogometa, neko vrijeme njezin voditelj, dvaput je sjedao na klupu prve momčadi, a posljednje dvije sezone bio je pomoćnik sportskog direktora.



Kuleševićevo imenovanje daleko je od obične "kozmetike". Njegovim dolaskom trebale bi krenuti korjenite promjene na planu sportske politike u odnosu prema posljednje dvije godine. Sve to sugerira kako će Kulešević imati pune ruke posla jer postoji priličan disbalans u igračkom kadru koji je preglomazan za trenutačne potrebe Osijeka, a time i preskup.

Stvoriti - prepoznatljivost


Već u inauguracijskom obraćanju naglasili ste kako imate jasnu viziju u kojem smjeru klub treba ići kada je sportska politika u pitanju. Što sadržava Vaša vizija?

- Želja mi je da NK Osijek igra visoki presing, pritišće suparnika, te kroz brzu tranziciju dolazi do prilika za pogotke. U biti, želim da i kad ne pobjeđujemo teren napuštamo s pljeskom publike. Na taj ćemo način ubuduće selektirati igrače na svim razinama kluba. Kao sportski direktor ne želim se ograničiti samo na prijelazne rokove već mi je cilj stvoriti klupski DNK. Nešto po čemu će NK Osijek biti prepoznatljiv. Moj posao nije samo vezan uz transfere, već i u kreiranje ukupne sportske politike kluba od Škole nogometa pa naviše.

Puno se priča o promjeni strategije na planu sportske politike. Što će ona donijeti?

- U razdoblju koje je ispred nas svakako imamo plan uvesti neke novosti kada je u pitanju sportska strategija kluba. I kroz transfere, ali ukupnu selekciju igrača koje imamo u B-momčadi i Školi nogometa. Prije svega, potrebno je napraviti kvalitetnu analizu ukupne situacije pa onda početi vući konkretne poteze. Prvenstveno nam je želja igrati što bolji nogomet, postizati zapažene rezultate, jer to donosi i lakše ostvarivanje transfera naših igrača u europske klubove. Poznato je kako imamo najstariju momčad u HNL-u, a uz to igrački kadar nam je prevelik. On je slagan jer smo očekivali europsku jesen koja se na kraju nije dogodila, a u ljetom prijelaznom roku zakasnili smo s reduciranjem broja igrača. Te dvije stvari svakako ćemo pokušati promijeniti u zimu. Naš je cilj igrački kadar svesti na 24 igrača plus tri vratara. U biti, trebamo imati 16-17 igrača koji će se doživljavati kao standardni, a ostala mjesta bismo popunili s mlađim snagama iz naše Škole nogometa. Općenito ćemo težiti dovođenju igrača mlađih od 25 godina. Naravno, to ne znači kako iskusniji nisu dobro došli, ali takvi će dolasci biti više iznimka nego pravilo.

Koliko će ozbiljne biti promjene u svlačionici?

- Promjena će biti. Imamo i nekolicinu kojima sljedećeg ljeta istječu ugovori, a radi racionalizacije troškova i skraćivanja igračkog kadra obavit ćemo razgovore s njima. Uostalom, za neke od njih rješenja smo tražili i ljetos, ali ih nismo pronašli. Vidjet ćemo jer uvijek ima i onih koji nisu zadovoljni statusom kod nas. Bit ćemo otvoreni za razgovore s bilo kojim igračem koji nije zadovoljan. Želimo imati zadovoljnu i potentnu svlačionicu. Osim toga, očekujemo poneki ozbiljan izlazni transfer. Beljo je "vruća roba" na europskom tržištu, Ivušić je reprezentativac, upita je bilo za Kleinhesilera i Žapera.

Koliko se daleko odmaknulo u razgovorima oko novog ugovora s Lászlóm Kleinheislerom?

- Daleko. Situacija se razvija u dobrom smjeru, postoji obostrana želja za nastavkom suradnje, pa vjerujem kako ćemo vrlo brzo razveseliti navijače službenom potvrdom potpisa novog ugovora s njim.

U ljetom prijelaznom roku pričalo se o potrebi zarade od transfera koja se kretala oko sedam milijuna eura. Jesu li pred Vas postavljeni takvi ciljevi za zimski prijelazni rok?

- Izravnih zahtjeva nije bilo, ali transferi će se dogoditi. Tržište u Europi je poremećeno zbog recesije koja prijeti, pa su se transferi događali uglavnom na najvišoj razini koju mi ne možemo dosegnuti. Srednja klasa klubova koja nas zanima nije bila tako aktivna. Bili su oprezni, ali vjerujemo kako ćemo u zimu napraviti jedan ili dva jača izlazna transfera. No to ne znači kako ćemo obiteljsko zlato ili srebro prodavati ispod cijene. Visinu odštete diktiraju tržišni odnosi i mi ćemo se tako postaviti.

Nemoguća kontrola


Znači li to da će tijekom zimskog prijelaznog roka više biti izlaznih nego ulaznih transfera?

- Nema dvojbe kako će se više toga odvijati na planu izlaznih transfera jer prije nego što krenemo u eventualno dovođenje novih igrača, trebamo otvoriti mjesta za njih u igračkom rosteru kojih sada nema. Osim toga, do zime ćemo pružiti priliku svim igračima koje sada imamo. Neka pokažu mogu li odgovoriti zahtjevima koje imamo vezano uz način igre. Što se tiče ulaznih transfera, postoje jedna ili dvije pozicije koje želimo popuniti i radit ćemo na tome. Trener Rene Poms i ja već smo dosta pričali o potrebi popunjavanja tih pozicija. Morate znati kako nama nije lako dovesti kvalitetnog igrača, posebno iz inozemstva. U protekla dva prijelazna roka pokušavali smo dovesti takve igrače, ali smo naišli na odbijenice. Nudili smo im i više novca, ali svejedno ih nismo uspjeli privoljeti na dolazak. To je još jedna od stvari koju ćemo težiti promijeniti.

Kakva je situacija u Školi nogometa?

- Uh, to je još jedna borba koja se odvija daleko od očiju javnosti. Danas je, valjda, najteže zadržati talentiranog igrača. Europski klubovi ciljaju na mlade snage, tu su i agenti koji ih instruiraju na razne načine. Konkretno, imati dosta naših mladih igrača koji su na meti mnogih klubova. Među njima ima i onih koji po instrukcijama svojih savjetnika otežu s produživanjem ugovora ili već sada žele otići u inozemstvo. Danas je to nemoguće kontrolirati, iako se nebrojeno puta pokazalo kako rani odlazak u inozemstvo sigurno nije rješenje, jer jako je malo primjera da su mladi igrači uspjeli u karijerama. No mi tu ne možemo puno učiniti, ali zato možemo poslati jasnu poruku - svi oni kojima prvi cilj nije zaigrati za prvu momčad Osijeka nisu dobrodošli. Okrenut ćemo se onima koji imaju pravu želju nositi bijelo-plavi dres. I to se ne odnosi samo na mlade igrače, već i na prvotimce. Što se tiče načina funkcioniranja Škole nogometa, vremena su se također promijenila. Nekada smo imali selektivnu široku bazu na razini cijele regije iz koje smo mogli crpiti igrače. Nažalost, amaterski nogomet u Hrvatskoj je zbog besparice u teškoj situaciji, pa je produkcija igrača u manjim sredinama osjetno pala, što se odražava i na NK Osijek. Zbog toga smo morali proširiti skautiranje, ali opet teško možemo dovesti prvu klasu tih mladih igrača, a druga i treća nas ne zanimaju. Uglavnom, Škola nogometa jedan je od najvećih izazova za mene.

Dalibor Keler
BUDUĆNOST B-MOMČADI
Vrlo se često postavljaju pitanja o budućnosti i svrhovitosti B-momčadi. Ona trenutačno igra u trećem stupnju natjecanja, a konačna odluka o njezinoj daljnjoj sudbini još je neizvjesna.

- Sada imamo novu situaciju u kojoj naše okruženje ima tri drugoligaške momčadi, Cibaliju, BSK i Vukovar 1991. To nam otvara opcije posuđivanja igrača na tom stupnju natjecanja koji nam je zanimljiv. Osim toga, smatram kako se u juniorskom HNL-u igra brže i agresivnije nego u trećeligaškom natjecanju, pa na B-momčad treba gledati i iz tog aspekta jer nju uglavnom čine igrači iz našeg juniorskog pogona. Uglavnom, nećemo brzati s odlukom oko B-momčadi. Imamo vremena do kraja sezone za detaljnu analizu ima li smisla njezino postojanje - kaže Kulešević.

KLUB PARTNER
Koji je najbolji put razvoja igrača nakon izlaska iz Škole nogometa, vječna je tema raznih rasprava. Kulešević to vidi na sljedeći način:

- Možda bi najbolje bilo imati klub partner na prvoligaškoj razini. Jasno, u Hrvatskoj to nije moguće, već ciljam na neku od susjednih zemalja poput Slovenije. Danas je teško očekivati kako će netko iz juniora izravno ući u našu prvu momčad. Ne kažem da je nemoguće, ali malo će biti takvih slučajeva. Zato je za naše najtalentiranije igrače potreban taj međukorak posudbe u klub na prvoligaškoj razini koji je slabiji od Osijeka.

IGRAČI NA POSUDBAMA
NK Osijek ima nekolicinu igrača na posudbama, a od onih koji su bili dio prve momčadi to su Mirlind Daku i Vinko Petković.

- Pratimo njihove igre na dnevnoj bazi. Daku igra odlično u slovenskom prvoligašu Muri, prvi je strijelac prvenstva, a dobre partije pruža i Petković u Istri 1961. Vidjet ćemo na zimu kako će se razvijati stvari s transferima, pa nije isključen povratak jednoga od njih dvojice. Opcije za to postoje. Moram naglasiti i nekolicinu naših igrača koji su u slavonskim drugoligašima Cibaliji, BSK-u i Vukovaru ‘91 jer pozorno pratimo i njihove nastupe - kaže Kulešević.

Najčitanije iz rubrike