Novosti
DOBITNICI NAGRADE ZA MIROTVORSTVO

Volonteri iz Zagreba i Gline prenose iskustva
Objavljeno 6. listopada, 2022.
Osijek je od srijede tri dana domaćin dobitnicima priznanja "Mirotvorna škola 2021." koje dodjeljuje osječki Centar za mir u okviru nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić". Riječ je o učenicima volonterima dviju srednjih škola, Srednje škole iz Gline i I. gimnazije Zagreb. Glinski srednjoškolci su se dan nakon potresa odmah organizirali i pridružili se u pružanju pomoći svojim sugrađanima, zagrebački gimnazijalci njeguju vrijednosti solidarnosti i društvene angažiranosti, što im je, između ostalog, donijelo i državnu nagradu za volonterstvo. "Želimo prenijeti na nove učenike koji dolaze u našu školu želju da nastave volontirati, a da onima koji su već učenici u našoj školi damo primjer", kaže srednjoškolka Lorena iz Gline. ​Elena iz zagrebačke gimnazije bavi se volonterstvom još iz osnovnoškolskih dana, koji su započeli u Osijeku, a sada je u školi sa svojim kolegama dio projekta "Kap dobrote" u kojemu sudjeluju u prikupljanju potrepština u različitim humanitarnim akcijama.



Nagrada je u obliku studijsko-edukativnog posjeta Osijeku, Vukovaru i Dalju. "Našim laureatima na ovaj način nastojimo ojačati kapacitete za mirovni rad, da budu još snažniji i djelotvorniji u svojim školskim i lokalnim zajednicama", rekla je Natalija Havelka, izvršna direktorica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. Za ovu nagradu se od 2015. godine nominiralo više od 60 škola u Hrvatskoj, a ukupno je 12 laureata.



"Jako smo ponosni što smo ugostili dobitnike ove nagrade. Velik je doprinos što tako mladi ljudi promiču kulturu mira, nenasilja, poštovanja jedni drugih. Mislim da svi možemo od njih puno naučiti i jedino tako učiniti svijet boljim", rekla je Jasenka Crnković, zamjenica osječkog gradonačelnika, koja je goste pozdravila na početku njihova boravka u Osijeku. D.Kuštro
Možda ste propustili...