Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA VINKOVCI

Zbog salmonele u svatovima dobio odštetu od 5500 kuna
Objavljeno 6. listopada, 2022.

Tvrtka "Stanić" d.o.o. mora platiti Vinkovčaninu odštetu jer se na svatovskoj večeri u njezinu restoranu 2016. godine zarazio salmonelom. Epilog je to večere nakon koje je bilo hospitalizirano devet osoba na zaraznom i jedno dijete na dječjem odjelu vinkovačke bolnice. K tome, ukupno je u više bolnica gostiju svadbe koji su potražili liječničku pomoć bilo 80-ak i svi su imali iste simptome. Pretpostavka je da se dio gostiju, s blažim simptomima, u bolnice nije javljao. U svatovima je bilo oko 250 ljudi.



Općinski sud u Vinkovcima donio je nepravomoćnu presudu kojom tvrtka "Stanić" mora platiti Vinkovčaninu na ime naknade štete zbog povrede prava osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje 3500 kuna/464,53 eura sa zakonskim zateznim kamatama od 15. prosinca 2018. do isplate, te za trošak parničnog postupka od 3.152,05 kuna/418,35 eura, također sa zakonskim zateznim kamatama, ali od presude 4. listopada. Sve navedeno tvrtka mora platiti u roku od 15 dana i pod prijetnjom ovrhe.

U tužbi je Vinkovčanin naveo kako je 27. svibnja 2016. bio gost na svadbi u sali tuženika, pri čemu je konzumirao posluženu hranu zbog čega se zarazio te je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja i bolesti zbog tegoba praćenih dehidracijom, općom slabošću, čestim stolicama, povećanom temperaturom i mučninama. Zatražio je liječničku pomoć, a oporavljao se uz terapiju i dijete. Vinkovčanin je tražio novčanu naknadu u iznosu od 5500 kuna, 2500 kuna za pretrpljene fizičke boli te 3000 kuna za pretrpljeni strah. S obzirom na to da mu je tuženik isplatio na ime neimovinske štete 2000 kuna, za taj je iznos umanjio potraživanje. U končano postavljenom tužbenom zahtjevu predlaže sudu da donese presudu kojom će naložiti tvrtki "Stanić" da mu isplati daljnji iznos od 3500 kuna na ime neimovinske štete te iznos od 300 kuna na ime imovinske štete, za tuđu pomoć i njegu, sve sa zakonskim zateznim kamatama i troškovima postupka.

U ovom predmetu bila je sporna visina zahtjeva za naknadu štete. Radi utvrđivanja visine pravedne novčane naknade, zbog povrede prava osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje, sud je izveo dokaz medicinskim vještačenjem po stalnom sudskom vještaku. Iz nalaza vještaka proistječe da je tužitelj obolio u okviru epidemijske pojave salmoneloze na svadbi od 27. svibnja 2016. u Vinkovcima.

Kao posljedicu konzumiranja kontaminirane hrane Vinkovčanin je zbog grčeva u trbuhu i proljeva trpio srednje jake fizičke bolove tijekom pet dana, u koje je uključena i nelagodnost tijekom ponavljanja infuzija. Prema mišljenju vještaka, trpio je i tzv. sekundarni strah u obliku zabrinutosti za svoje zdravlje i ishod liječenja, i to srednje jakog intenziteta u trajanju od tjedna dana, s tim da strah nije ostavio trajnijih posljedica na njegovoj psihičkoj ravnoteži. Tuđa pomoć i njega, prema mišljenju vještaka, tužitelju nije bila potrebna, pa za to nije ni dobio naknadu koju je u tužbi zatražio.

Sandra Lacić
OBRAZLOŽENJE SUDA
Pri odlučivanju o visini pravične novčane naknade sud je vodio računa o činjenici da je tužitelj zbog posljedica zaraze Salmonellom enteritidis bio izvrgnut neugodnom iskustvu, povraćanju, proljevu, grčevima... Sud je vodio računa da institut novčane naknade neimovinske štete treba sagledati kao mogućnost novčane satisfakcije za pretrpljenu štetu koja će tužitelju pomoći da se lakše nosi s duševnim bolima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike