Mozaik
NAJPRODAVANIJI ALBUMI U HRVATSKOJ

"Ravno do dna" već je četvrti tjedan na samome vrhu, a raste prodaja albuma K-popa
Objavljeno 6. listopada, 2022.

Koncertni album "Ravno do dna" sastava Azra, četvrti tjedan zaredom nalazi se na broju jedan Top-liste prodaje. S ovotjednim rezultatom "Ravno do dna" postao je prvi album u 2022. koji je spojio četiri tjedana zaredom na vrhu najprodavanijih domaćih izdanja. Zadnji album koji je spojio četiri i više tjedana na vrhu bio je "Inamorana" Tončija & Madre Badesse, koji je tijekom 2021. boravio šest tjedana zaredom na vrhu.



Remaster kultnog koncertnog izdanja Azre jedan je od tek tri albuma s četiri ili više tjedana na broju jedan Top-liste prodaje ove kalendarske godine. Isti rezultat ranije su ostvarili "Lipanj, srpanj, kolovoz" grupe Urban & 4 te reizdanje albuma grupe Haustor "Treći svijet". Oba albuma boravila su na vrhu liste šest tjedana, ali ne uzastopce.

Parni valjak s remasterom diskografskog izdanja "Buđenje" vratila se u Top 5 i trenutačno se nalazi na drugom mjestu. Povratak među pet najprodavanijih domaćih albuma, točnije na broj tri, ubilježio je i nosač zvuka "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju" sastava Riblja čorba. Mate Bulić ostvario je svoj najbolji rezultat u protekle tri godine, i s koncertnim albumom "Ja sam na vas ponosan (Live at Spaladium)", došao na četvrto mjesto, a Haustor se s izdanjem albuma "Treći svijet" treći tjedan zaredom nalazi na broju pet. Na ovotjednoj listi bilježimo 12 promjena, od čega je jedan novi ulaz: kompilacija "Vrijeme ljubavi" grupe Parni valjak na devetoj poziciji.

Top 5 ovotjedne strane Top-liste prodaje dominiraju izdanja glazbenog žanra K-pop. Tako je broj jedan ovoga tjedna pripao albumu "Born Pink" girlbanda BLACKPINK. Grupa BLACKPINK objavila je novi album nakon dvije godine zajedničke diskografske pauze, tijekom koje su članice objavljivale vlastite projekte. Koliko su dugo fanovi čekali njihov prvi zajednički nosač zvuka nakon dvije godine, pokazuju podaci o prodaji u Južnoj Koreji, gdje su u samo dva dana prodale više od 2,2 milijuna primjeraka, ostvarivši broj jedan na južnokorejskom mjerenju prodaje Circle Album Chart. Osim u rodnoj Južnoj Koreji, sastav BLACKPINK ostvario je uspjeh i na američkom glazbenom tržištu. Ploča "Born Pink" postala je prvi nosač zvuka ženskog korejskog izvođača koji je došao na broj jedan liste Billboard 200, kao i prvi album ženskog sastava koji je došao na vrh te liste od ploče dua Danity Kane, objavljena 2008. Osim toga, album Born Pink prvi je album ženske grupe K-popa koji je došao na vrh liste najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji.

"Born Pink" je treći album žanra K-pop koji je tijekom 2022. dospio na vrh strane Top-liste prodaje u Hrvatskoj. Ranije ove godine na prvom mjestu boravili su antologija "Proof" grupe BTS i "EP Manifesto: Day 1" sastava Enhypen, i to po tri tjedna svaki. Na drugom mjestu nalazi se izdanje "Girls" sastava Aespa, dok je treća pozicija pripala grupi Enhypen s EP-jem "Manifesto: Day 1". Ovo je prvi put u povijesti Top-liste prodaje stranih izdanja kako su sve tri prve pozicije zauzeli albumi predstavnika žanra K-pop. U proteklih 15 tjedana, albumi K-pop žanra nisu boravili među tri najprodavanija strana izdanja samo jednom. Radi se o prošlotjednom izvještaju kada su tri najprodavanija inozemna nosača zvuka potpisivali Pink Floyd, Arctic Monkeys i Red Hot Chili Peppers.

Harry Styles s pločom "Harry‘s House" vratio se na četvrto mjesto, dok je grupa Megadeth ostala na broju pet s novim albumom "The Sick, The Dying… And The Dead!".

Tanja Kvorka
TRI ALBUMA PARNOG VALJKA
Kompilacija "Vrijeme ljubavi" jedan je od tri nosača zvuka sastava Parni valjak na ovotjednoj listi. Remaster njihovog hvaljenog albuma "Buđenje" iz 1994., nagrađenog sa sedam Porina, nalazi se na Top-listi prodaje peti tjedan u nizu. Među najprodavanijim domaćim izdanjima u Hrvatskoj ploča "Buđenje" debitirala je u tjednom izvještaju od 7. rujna na vodećoj poziciji. U ovih pet tjedana samo jednom nije ušla među pet najprodavanijih, i to u prošlotjednom izvještaju. Od deset pjesama s albuma "Buđenje", četiri pjesme završile su na kompilaciji Vrijeme ljubavi. Ovotjednu listu na 40. mjestu zatvara snimka koncerta grupe Parni valjak "Live in Pula", koncert u pulskoj Areni iz kolovoza 2016., u sklopu turneje "2-u-1: akustika + elektrika". U prvom dijelu koncerta, izveli su akustične verzije pjesama s gudačkim sastavom Cordas, udaraljkašem Mladenom Ilićem i saksofonistom Igorom Geržinom. U drugom dijelu, pjesme su izvedene u električnim aranžmanima.

Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike