Mozaik
ZALUĐENOST FOTOGRAFIJAMA REPREZENTATIVACA

Nogomet u sličicama kao religija
Objavljeno 6. listopada, 2022.
Jedni troše vrtoglave iznose, drugi su već u zoru na neformalnim mjestima za razmjenu - njihova je strast kombinacija ljubavi prema nogometu, ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Katru i uvijek popularne potjere za Paninijevim sličicama nogometaša. Iako se prodaju u 150 zemalja, sličice, čini se, posebnu mahnitost potiču u Južnoj Americi.

- Gotovo sve što zaradim ili što mi netko posudi ili vrati što mi je dužan, ulažem u sličice - kaže Argentinka Hilda Losada. Ta 68-godišnja baka, koja se trudi popuniti album s gotovo 700 sličica, od pet sati ujutro stoji u redu i čeka na otvaranje prodavaonice u Buenos Airesu. U Argentini je već danima zastoj u opskrbi sličicama, pa je čak i vlada morala posredovati između talijanskog izdavača i frustriranih prodavača koji žele veći komad unosnog trgovinskog kolača. Neće svi doći na red, pa neki već najavljuju da će se okrenuti crnom tržištu.

Tako je i u Brazilu iako se ondje cijena paketa sličica udvostručila. Za Svjetsko prvenstvo u Rusiji bila je oko dvije i pol kune, a sada je pet. Raul Vallecillo, Paninijev zaposlenik u Čileu, rekao je da je prodaja sličica u Latinskoj Americi nadmašila očekivanja talijanskog proizvođača, koji je svoj prvi album otisnuo za Svjetsko prvenstvo u Meksiku 1970. Čileanska reprezentacija nije se kvalificirala na SP u Kataru, ali je Panini ondje u mjesec dana prodao zalihu koja je trebala trajati četiri mjeseca, kaže Valllencillo. Tako je bilo i u Venezueli, Kolumbiji i Peruu, čijih reprezentacija u Kataru također neće biti.

U Sao Paulu kolekcionari se okupljanju ispred Muzeja nogometa. Četrdesetogodišnji Leandro Fonseca u lovu je na rijetke "dodatne sličice", uključujući one s Neymarovim likom, koje se na internetu prodaju za nekoliko stotina dolara. H
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

Najčitanije iz rubrike