Sport
TROŠKOVI ZA PLAĆE MOMČADI - PREVISOKI

U svlačionici previše igrača na kojima se ne može zaraditi
Objavljeno 5. listopada, 2022.
Vrijednost Osijekovih igrača je u padu zbog recesije i slabih europskih rezultata

U Gradskom vrtu se na zimu sprema ozbiljna revizija igračkog kadra. Čelnici osječkog nogometnog kluba procijenili su kako je roster bijelo-plavih preskup te da dio troškova koji se izdvaja za plaće treba reducirati.



Odlaskom Nenada Bjelice, koji je obavljao dužnost sportskog direktora i trenera, Osijek će krenuti drukčijim putem na planu sportske politike. Bjelica je iza sebe ostavio svlačionicu s vrlo iskusnim igračima od kojih je dio sigurno preplaćen u odnosu na status. Osijekov "new deal" na planu sportske politike bit će postupno reduciranje broja igrača.

Treći po vrijednosti u HNL-u


Neće to biti lak posao jer velika većina igrača u Osijeku zarađuje novac koji će teško dobiti negdje dalje, pa se neće olako odreći dobrih ugovora koje ima. Osim toga, klub u idućem razdoblju svake godine planira dva ili tri jača transfera kako bi zadržao financijski balans i stabilnost u doba kada recesija vrlo ozbiljno prijeti. Zapravo, konačni cilj te nove strategije je u momčadi uvijek imati nekoliko igrača koji su zanimljivi europskom tržištu. Naime, iz HNL-a za iznose veće od pet milijuna eura gotovo je nemoguće transferirati igrače koji su stariji od 25 godina, a Osijek takvih nogometaša u ovom trenutku nema puno. Bijelo-plavi su najstarija momčad HNL-a s prosjekom godina 27,2, što jasno govori zbog čega su se odlučili ići drugim putem. U cijeloj priči o vrijednosti osječke momčadi velik utjecaj imaju i bljedunjavi nastupi na europskoj sceni gdje klub u posljednjih pet godina nije uspio otići dalje od 3. pretkola. I to se posebno osjeti na procijenjenim vrijednostima igrača. Jasno, tržište je uvijek nepredvidljivo, ali okvirno se možemo ravnati prema Transfermarktu. Prema toj platformi, Osijek ima treću najvrjedniju momčad u našem prvenstvu koja je procijenjena na 36,45 milijuna eura. Ispred su Dinamo čiji igrački kadar vrijedi 95,95 milijuna eura te Hajduk s 46,80 milijuna eura. Upravo je takav bio prošlosezonski plasman u prvenstvu. Brojke rijetko lažu, iako ih se ne mora uvijek uzimati zdravo za gotovo.

Ivušić i Beljo


Pojedinačno, Osijekovi najvrjedniji eksponati su vratar Ivica Ivušić i napadač Dion Drena Beljo, koji su procijenjeni na 4,5 milijuna eura. Slijede Kristijan Lovrić, koji vrijedi pola milijuna manje, te Mihael Žaper čija je vrijednost 3,5 milijuna eura. Zanimljivo kako se trenutačno daleko najbolji igrač bijelo-plavih László Kleinheisler nalazi tek na sedmom mjestu s cijenom od dva milijuna eura. To je ta priča o godinama, pa čak i kada se radi o reprezentativcu. Mađar ima 28 godina i premda je tek praktički ušao u najbolje godine za veznog igrača koji se bliži tridesetoj, europski klubovi teško će izdvojiti veliku svotu. Uopće, Osijek teško svoje igrače može "progurati" u najbogatije klubove, a oni koji su zainteresirani za igrače bijelo-plavih žele u budućnosti zaraditi na tom igraču. Zbog toga su godine tako važne. Osijekov je problem što u svojim redovima ima previše igrača na kojima ne može planirati zaradu, a prilično su ga koštali. Većina kroz ugovore, a neki i kroz plaćene odštete. Recimo, dvojici igrača za koje je Osijek izdvojio najviše novca na ime odštete, Ramonu Mierezu i Kiristijanu Lovriću, vrijednost se gotovo prepolovila. Obojica su u trenutku dolaska u Gradski vrt vrijedila pet milijuna eura, a danas su na polovini tog iznosa. No u slaganju momčadi takvi igrači mogu biti vrijedni ako ih se koristi na pravi način. Ne mora se baš sve uvijek gledati kroz novac i imati momčad napučenu "razvojnim igračima". U takvim okolnostima teško će se ostvariti rezultatski ciljevi. No igrački kadar kojim trenutačno raspolaže Osijek druga je krajnost. "Razvojnih igrača" je malo, što je svakako detalj o kojemu će ljudi u klubu voditi računa u godinama koje dolaze.

Uglavnom, zima u Gradskom vrtu mogla bi biti vrlo zanimljiva, prije svega zbog toga što će taj prijelazni rok biti prvi u kojemu će se Osijek nakon dvije godine početi drukčije ponašati. Opet, prije sljedećeg ljeta ne treba očekivati previše ulaznih transfera, više će se raditi na izlaznima.

Dalibor Keler
BELJO I IVUŠIĆ NAJVRJEDNIJI
Prema Transfermarktu, trenutačno najvrjedniji igrači Osijeka su reprezentativni vratar Ivica Ivušić i mladi napadač Dion Drena Beljo. Obojica su procijenjena na 4,5 milijuna eura. Jasno, taj iznos ima tek orijentacijsku težinu jer za Belju je Osijek, primjerice, ovog ljeta tražio sedam milijuna eura, a kako on ne prestaje zabijati, lako je moguć i rast cijene. Što se Ivušića tiče, ta cijena je objektivna.

MIEREZ NAJVEĆI TRANSFER
U pogledu ulaznih transfera rekorder je i dalje Ramon Mierez, za kojeg je osječki klub Alavesu platio 2,5 milijuna eura, a španjolskom klubu pripast će i postotak od sljedećeg transfera. Drugi najskuplje plaćeni igrač je Kristijan Lovrić, za kojeg je izdvojeno 2,25 milijuna eura. Treće mjesto i dalje drži Antonio Mance, za kojeg je plaćeno 1,3 milijuna eura.

UKUPNA VRIJEDNOST - 36,45 MIL. EURA
NK Osijek na popisu ima 32 igrača, a Transfermarkt je procijenio kako je ukupna vrijednost momčadi bijelo-plavih 36,45 milijuna eura. Zanimljivo je kako nijedan od igrača prema toj platformi nije vrjedniji od 4,5 milijuna eura, koliko iznosi (bez bonusa) i najveći iznos za koji je Osijek transferirao jednog igrača. Riječ je o Mirku Mariću, za kojeg je 4,5 mil. eura platila talijanska Monza.

Najčitanije iz rubrike