Novosti
MINISTAR PRIMORAC:

Voditi računa o državi, ali i tržištu EU-a
Objavljeno 5. listopada, 2022.
Svaka država članica EU-a ima pravo donositi mjere u skladu sa svojim fiskalnim mogućnostima i potrebama, ali pritom treba voditi računa o integritetu unutarnjeg tržišta, izjavio je hrvatski ministar financija Marko Primorac.



”Svaka država članica donosi mjere u skladu sa svojim fiskalnim mogućnostima, u skladu sa strukturom svoga gospodarstva i u skladu s onim što je za nju najbolje. Naravno, pri donošenju bilo kakvih mjera važno je čuvati integritet unutarnjeg tržišta EU-a”, kazao je Primorac odgovarajući na pitanje da komentira njemački paket mjera protiv energetske krize težak 200 milijardi eura.



Primorac je u Luxembourgu sudjelovao na sastanku ministara financija država članica, a tema je bio i njemački energetski paket. Njemačka, koja zbog male zaduženosti ima veliki fiskalni kapacitet, osigurala je 200 milijardi eura kako bi cijene energije za građane i gospodarstvo zadržala na prihvatljivoj razini. Većina ostalih članica ne gleda naklono na to da Njemačka s golemim paketom subvencionira svoje gospodarstvo i građane, što njemačkim poduzećima osigurava prednost na jedinstvenom tržištu u odnosu na poduzeća iz drugih zemalja koje nemaju takvu potporu. Osim toga, Njemačka je glavni protivnik uvođenja ograničenja cijena na veleprodajne cijene plina, što zagovara više od polovine članica EU-a. Tim će se pitanjem baviti i čelnici država članica koji u petak u Pragu imaju neformalni sastanak na vrhu. Na tom će se samitu razgovarati o europskom odgovoru na energetsku krizu i ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini.



I Europska komisija poziva države članice da se koordiniraju kada donose takve mjere. “Potezi koji se poduzimaju na nacionalnoj razini prelijevaju se i na druge članice, stoga je koordiniran pristup na razini EU-a važniji nego ikad dosad”, rekao je povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da treba razmisliti kako EU može pomoći drugim zemljama koje nemaju fiskalne mogućnosti kao Njemačka da podupiru svoja gospodarstva. H
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat