Svijet
TRAJE POPIS STANOVNIŠTVA U SRBIJI

DSHV: Ponosno se izjasnite kao Hrvati
Objavljeno 5. listopada, 2022.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozvao je Hrvate u Srbiji da se na popisu stanovništva koji je počeo u subotu slobodno i "s ponosom" izjasne kao Hrvati, da im je materinski jezik hrvatski i da su po vjeroispovijesti rimokatolici.



U izjavi za program na hrvatskom Radiotelevizije Vojvodine čelnik stranke Tomislav Žigmanov naveo je da rezultati popisa imaju velike, "čak i presudne posljedice na društveno-politički položaj Hrvata u Srbiji". "Broj pripadnika određene zajednice izravno utječe na broj vijećnika u samoupravnim tijelima. U korištenju manjinskim pravima često se ističe upravo postotak pripadnika nacionalne manjine kao kriterij kako za primjenu određenog prava tako i za njegov opseg. Također on uvelike govori i o političkoj i uopće društvenoj relevantnosti određene manjinske zajednice", naveo je. Istaknuo je kako su DSHV i Hrvatsko nacionalno vijeće uspjeli pripadnike hrvatske manjine uključiti u popisne aktivnosti u osam lokalnih samouprava u Vojvodini.

- Cilj svih spomenutih aktivnosti koje smo organizirali i proveli bio je da se osigura uključenost Hrvata u upravne strukture popisa te naše određeno razmjerno sudjelovanje u samoj provedbi popisa - naveo je Žigmanov. Radi ohrabrivanja Hrvata da slobodno očituju nacionalnu pripadnost i materinski jezik, kako je dodao, provedena je jednomjesečna kampanja pod nazivom "Znam tko sam". Kampanja je dobila potporu, među ostalima, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, čelnika srpske zajednice u RH, kao i osječko-baranjskog župana, gradonačelnika Osijeka, čelnika Hrvata u Mađarskoj i drugih. "Provedene aktivnosti ponovno su potvrdile činjenicu da su Hrvati u Srbiji institucionalno tako ustrojeni i kadrovski ekipirani da mogu i najsloženije programe uspješno realizirati", zaključio je čelnik DSHV-a.

Popis stanovništva u Srbiji počeo je 1. i završava se 31. listopada. Na popisu 2011. u Srbiji se 57.900 građana izjasnilo Hrvatima, što je 12.000 manje nego 10 godina prije toga. Prema još uvijek važećim podatcima, Srbija ima oko 7.200.000 stanovnika, a udio Hrvata je 0,81 posto. H
Možda ste propustili...

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike