Novosti
IZBJEGAVANJE KOMUNIKACIJE

Knjižnica šalje papire, Penava ne odgovara na upit
Objavljeno 5. listopada, 2022.
Grad je odbio platiti račun za potrošene papire uz navod kako za to nisu poslali narudžbenicu

Prošloga smo tjedna izvijestili kako je ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Mišić ustvrdila kako se deset mjeseci nalazi pod pritiskom politike, pojasnivši kako bliski suradnik Željka Sabe (bivšeg gradonačelnika i aktualnog predsjednika Gradskog vijeća Vukovara) i predsjednik Upravnog vijeća knjižnice Goran Bošnjak inzistira da se Sabinoj kćeri omogući dulji rok za polaganje stručnog ispita.



Prethodno im je Državni inspektorat izrekao mjeru prekršaja, ustanovivši kako je Vanja Sabo nezakonito zaposlena u knjižnici odlukom Gradskog vijeća, kao i da njezina stručna sprema nije adekvatna za posao koji radi. Prije deset dana u knjižnicu je došao pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš u društvu Bojana Dadasovića, koji je u svrhu poslovnog savjetovanja zatražio od Miškić dostavu dokumentacije od 2016. godine, i to tako da papire preda Palošu, koji će mu ih potom poslati poštom. Ravnateljica je navela kako je Dadasović odbio bilo kakvu elektroničku komunikaciju, a od Grada Vukovara kao osnivača ove ustanove nije dobila pisani trag o naručenom poslovnom savjetovanju.

- Nije precizirano što točno trebamo poslati, pa smo krenuli u kopiranje svih dokumenata. Već u ponedjeljak, 26. rujna, odnijeli smo prvi dio dokumentacije Palošu i u sljedećim danima nastavili s dostavom dokumenata. Na primjedbu kako je riječ o iznimno velikom broju papira i upit trebamo li danonoćno sjediti u knjižnici i kopirati, odnosno u kojem ih roku trebamo predati, Paloš je rekao kako je dinamika zadovoljavajuća. Do sada smo poslali više od 1200 stranica dokumentacije. Kada sam Gradu poslala račun za potrošene papire, vratili su nam ga uz navod kako za to nisu poslali narudžbenicu - navela je Miškić, dodavši kako do danas nije dobila pisanu odluku iz Grada da je naručio poslovno savjetovanje za knjižnicu niti zna jesu li i što slali Dadasoviću.

Na upit Glasa Slavonije iz Grada Vukovara su nam prošloga tjedna potvrdili kako su naručili analizu poslovanja knjižnice, i to isključivo na zahtjev njezina Upravnog vijeća, koje je takvu odluku donijelo na svojoj sjednici. Miškić pak kaže kako to nije točno, jer je Upravno vijeće zatražilo vanjsku i nezavisnu reviziju poslovanja knjižnice, ne poslovno savjetovanje. Na to je dopisom prije osam dana upozorila gradonačelnika Ivana Penavu, naglasivši kako je prekršen i Zakon o reviziji, jer knjižnici nije dostavljena pisana obavijest o nadzoru, pa samim time ni tko će ga obavljati, u kojem roku i što je točno predmet nadzora.

Ni na taj dopis nije prispio odgovor, što navodi na zaključak kako se nešto ozbiljno promijenilo u odnosu Grada prema knjižnici.

Dragana Korpoš
TRAŽE I PAPIRE KOJE GRADSKA UPRAVA IMA
”Naši su dokumenti javno dostupni na web-stranici, Grad ima naša izvješća o radu, kao i financijske i ostale dokumente koje im dostavljamo svakoga mjeseca. Ne znam kako bismo točno trebali postupati, jer ništa od njih nismo dobili. Na prošloj sjednici Gradskog vijeća došlo je do izmjene sastava Upravnog vijeća knjižnice, o čemu također nismo zaprimili službenu obavijest kako bismo mogli djelovati u skladu s Poslovnikom o radu Upravnog vijeća. Puno toga ne postoji na papiru i ne razumijem zašto smo stavljeni u ovu poziciju”, poručila je Miškić.

Možda ste propustili...

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo