Osijek
IN MEMORIAM VLADIMIRA BARIŠIĆ DRUŠKO (1943. - 2022.)

Doajenka i vizionarka dermatovenerologije
Objavljeno 5. listopada, 2022.
U 80. godini nedavno nas je napustila prof. dr. sc. Vladimira Barišić Druško, prim. dr. med., doajenka osječke dermatologije. Profesorica Druško cijeli je svoj radni vijek posvetila stručnom i znanstvenom napredovanju u području dermatovenerologije. Davne 1984. pridonijela je edukaciji budućih doktora medicine kao koordinator i asistent nastave iz dermatovenerologije Studija medicine u Osijeku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1998. prof Barišić Druško imenovana je za prvu pročelnicu Katedre za dermatovenerologiju te je tu funkciju obavljala do odlaska u mirovinu. U stručnom je razvoju dermatologije osječke i šire regije pridonijela na više načina. Godine 1987. osnovala je Alergološku ambulantu Odjela za kožne i spolne bolesti KBC-a Osijek, 2002. Ambulantu za fototerapiju, a 2003. Ambulantu za dermatokirurgiju i Pedijatrijsku dermatologiju. Funkciju voditelja Odjela za kožne i spolne bolesti KBC-a Osijek obnašala je od 1988. do 2007. Godine 1989. osnovala je Društvo psorijatičara - ogranak Osijek, dok je 1992. bila osnivač osječkog ogranka Hrvatskog dermatološkog društva. Bila je aktivna članica Hrvatskog dermatološkog društva, Hrvatskog flebološkog društva, Hrvatskog liječničkog zbora te Europske akademije za dermatologiju i venerologiju. Također je bila dio uredništva Acte dermatologice Croatice. Godine 1991. primila je nagradu “Akademik Franjo Kogoj” za najbolji izvorni znanstveni rad o psorijazi objavljen u toj godini.

Od 1987. do 1996. bila je voditeljica projekta “Epidemiološko i genetsko istraživanje vulgarne psorijaze”, čije rezultate i danas rado citiraju brojni autori. Godine 2003. dobila je priznanje Društva psorijatičara Hrvatske za izvanredni doprinos i 30-godišnju suradnju s Društvom.

Profesorica Barišić Druško bila je vizionarka, na temelju njezinih promišljanja i danas se čine mnoga istraživanja. Unatoč velikim ambicijama, ostvarila se i kao majka sina i kćeri. Ispraćena je u tišini, u krugu svoje obitelji. Melita Vukšić Polić

Mario Mihaljević
Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

Najčitanije iz rubrike