Sport
ŽIVOT OSIJEKA PONOVNO JE LIJEP

Zabili četiri komada, a trener na kraju opet nije bio posve sretan
Objavljeno 4. listopada, 2022.
Svi treninzi kroz tjedan kvalifikacije su za sljedeću prvenstvenu utakmicu, kaže Rene Poms, trener bijelo-plavih nogometaša

NK Osijek i njegovi navijači baš uživaju na početku života s Reneom Pomsom na klupi. Austrijanac je u kratkom vremenu uspio promijeniti način i ideju igre, pa bijelo-plavi uz rezultatski uzlet pružaju i partije u kojima se može uživati.



U četiri susreta otkako je Austrijanac na klupi Osijek je zabio devet pogodaka, što samo govori kako prije nije bio problem samo u napadačima, već i dijelom u stilu igre. Bijelo-plavi su sad rastrčani, kreativni, puno je više kombinatorike u njihovoj igri, a posljedično stvaraju i veći broj situacija za pogotke. Uostalom, koliko su bili dobri govori podatak kako su posljednji put na svom stadionu četiri pogotka u prvenstvenom susretu postigli još prije gotovo tri godine. Dogodilo se početkom prosinca 2019., a, zanimljivo, i tada je stradala Lokomotiva (4:0).

Nema popuštanja


Ovaj put Lokomotiva je rano ostala bez "pare". Primila je dva pogotka u prve tri minute koja su posve opustila osječku momčad koja je odigrala baš dobro prvo poluvrijeme. Poslije je malo popustila, što i nije neočekivano s obzirom na visoku rezultatsku prednost, ali Poms nije baš bio sretan što je njegova momčad maknula nogu s gasa.

- Kada zabiješ dva pogotka u prve tri minute, moraš priznati kako te je malo pomazila sreća. Međutim, naš je plan bio krenuti od prve minute agresivno i napadački, a ovaj put nam se to vratilo u obliku tih ranih pogodaka. Slično smo igrali i protiv Šibenika u mom debiju, ali tada nismo adekvatno nagrađeni. Takav je nogomet - kaže Rene Poms, trener nogometaša Osijeka.

Bijelo-plavi su serijom od pet susreta bez poraza unutar koje su četiri pobjede stigli do trećeg mjesta, ali još uvijek imaju dosta toga nadoknaditi s obzirom na slab ulazak u sezonu. Međutim, sve što trenutačno prikazuju na terenu daje pravo na optimizam, iako trebaju biti duboko svjesni kako se ni slučajno ne smiju opustiti. Redom im slijede susreti s momčadima koje su ugodna iznenađenja u dosadašnjem dijelu sezonu (Slaven Belupo, Istra 1961 i Varaždin) u kojima će se niz pozitivnih rezultata u kojemu žive sigurno naći na ozbiljnoj kušnji.

Kvalifikacije


Dobra forma momčadi donijet će Pomsu "slatke brige". Posebno se to odnosi na ofenzivni dio momčadi jer su protiv Lokomotive odlično funkcionirali Kleinheisler, Caktaš i Beljo. U momčadi nije bilo Ramona Miereza, koji je odrađivao žute kartone, a od dolaska Pomsa na klupu slovio je kao prva opcija za poziciju centarfora. No Poms će u pripremi susreta sa Slaven Belupom morati dobro promisliti kako će složiti napad, jer ne može se ignorirati šest pogodaka Diona Drene Belje u dosadašnjem dijelu sezone, Caktaš je pak zabio tri u posljednja tri susreta, a Kleinhesiler je drugi klupski strijelac. I sada je u napadačkom dijelu odjednom nastala gužva, ali Poms se uopće ne uzbuđuje zbog toga.

- Vidjet ćemo što će se događati tijekom ovog tjedna na treninzima. Želimo zadržati visok ritam koji imamo, a treninzi su kvalifikacije kroz koje se ulazi u momčad. Ne odnosi se to samo na napadače, već i za sve ostale pozicije. Zdrava borba za mjesta u momčadi uvijek je dobrodošla - kaže Poms.

Uglavnom, Osijek više nije stegnuta i plašljiva momčad kao što je bio. Poms je očito našao način kako opustiti igrače i dovesti ih na razinu u kojoj će uživati u igri. I to je najbolja vijest, a jasan je i pravac kojim se treba nastaviti kretati. Valja razmišljati samo o prvom sljedećem suparniku i ne opterećivati se stanjem na tablici. Poms je okrenuo raspoloženje za 180 stupnjeva, a, osim toga, pokazao je kako zna na najbolji način iskoristiti potencijal koji posjeduje u igračkom kadru. Samo neka se takav trend nastavi i dalje...

Dalibor Keler
 
Standings provided by Sofascore
STATISTIKA RENEA POMSA
Renea Pomsa neko je vrijeme u fazi dok je bio pomoćnik Nenada Bjelice pratila sintagma “mister 100 posto”. Naime, četiri puta vodio je Dinamo i Osijek kada je Nenad zbog raznih razloga bio spriječen i zabilježio je četiri pobjede. Taj niz stao je na klupi bijelo-plavih u porazu od Slaven Belupa. No, sad, u samostalnom trenerskom životu Poms opet niže uspjehe. Otkako je Bjelica otišao, a Poms sjeo na klupu, Osijek je u četiri susreta uzeo 10 od 12 mogućih bodova (tri pobjede i remi) uz razliku pogodaka 9:2. Od trenutka kada je preuzeo Osijek, od njega je u HNL-u uspješniji samo Ante Čačić s Dinamom.

POVRATNICI
Kadar Osijeka za Slaven Belupo bit će bogatiji, suspenziju zbog tri žuta kartona odradili su Danijel Lončar i Ramon Mierez, što će dodatno zaoštriti borbu za prvih 11. Trenutačno su izvan stroja Mile Škorić i Kristijan Lovrić, koji će, vjerojatno, propustiti jesenski dio sezone.

Možda ste propustili...

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

Najčitanije iz rubrike