Mozaik
ZAVRŠEN FILMSKI FESTIVAL U ZUERICHU

Najboljim proglašen film “Kraljevi svijeta”
Objavljeno 4. listopada, 2022.
U natjecateljskom programu dokumentarnih filmova pobjednik je film “Sam Now” u režiji američkog filmaša Reeda Harknessa

Stručni žiri, kojim je predsjedao poznati iranski redatelj i dvostruki oskarovac Asghar Farhadi ("Nader i Simir se rastaju", "Trgovački putnik"), najboljim je filmom 18. filmskog festivala u Zürichu proglasio kolumbijsku dramu "Los reyes del mundo" ("Kraljevi svijeta"), koju potpisuje Laura Mora.



Lirski jezik


Film, koji je trijumfirao i na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu San Sebastian, priča je o odrastanju petorice prijatelja s ulica Medellína koji kreću na putovanje u potragu za zemljom koju je jedan od njih naslijedio. "Riječ je o vrhunski realiziranom filmu koji nas minuciozno približava svijetu mladih protagonista koji se bore za slobodu i dostojanstvo. Lirski filmski jezik surovoj zbilji daje metafizičku dimenziju, to je važna i moćna priča o marginaliziranim pojedincima u društvu", izjavio je žiri u povodu dodjele glavne nagrade kolumbijskom filmu na svečanoj ceremoniji koja se održala u zgradi gradske opere smještene tik uz Ciriško jezero.

U Focus Competition programu u kojem se prikazuju filmovi iz Švicarske, Austrije i Njemačke najboljim je proglašen dokumentarac "Cascadeuses" ("Kaskaderke") u režiji Elene Avdije, koji problematizira profesionalnu kaskadersku filmsku industriju u kojoj su žene najčešće prikazane kao žrtve nasilja. Žiri je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima: "Redateljica zaslužuje nagradu za predivno režiran i snimljen film, za izuzetan osjećaj za ritam i poštovanje prema likovima. Film nas na nesentimentalan način uvodi u svijet koji nikad ne vidimo". U natjecateljskom programu dokumentarnih filmova pobjednik je "Sam Now" ("Sam sada"), u režiji američkog filmaša Reeda Harknessa, intimna i osobna redateljeva priča o gubitku dječje nevinosti, obiteljskog gnijezda i pomirenju kroz ljubav i suosjećanje. Uz Zlatno oko, glavne festivalske nagrade koja se dodjeljuje za prvi, drugi ili treći film, pobjednicima je u tri glavne kategorije pripala i novčana nagrada u iznosu od 25.000 švicarskih franaka.

Na početku svečane dodjele nagrada i prije proglašenja pobjednika, Asghar Farhadi zamolio je publiku u Ciriškoj operi da ustane u znak sjećanja na 22-godišnju Mahsu Amini, mladu Iranku koja je nakon fizičkog nasilja tzv. iranske policije za moral zbog kršenja propisa o hidžabu tragično preminula.

Zlatno oko


- Prikazali smo i "Kherst Nist" ("Nema medvjeda") Jafara Panahija, jer smo solidarni sa zatvorenim iranskim redateljima - dodao je umjetnički direktor festivala Christian Jungen, podsjetivši da su iranske vlasti na šest godina utamničile i slavnog iranskog filmaša koji godinama otvoreno podržava iransku opoziju i antivladine demonstrante.

Tijekom 18. izdanja filmskog festivala u Zürichu, koji se održao od 22. rujna do 2. listopada, podijeljene su i nagrade za uspješne i velike karijere međunarodno poznatih i cijenjenih glumaca. Zlatno oko primili su francusko-britanska glumica Charlotte Gainsburg ("21 gram", "Jane Eyre", "Melankolija", "Nimfomanka", "Antikrist"), i britanski glumac i oskarovac Eddie Redmayne ("Teorija svega", "Dankinja", serijal "Fantastične zvijeri"), dok je nagrada Zlatna ikona pripala slavnom Benu Kingsleyu ("Gandhi", "Schindlerova lista", "Posljednja pljačka", "Umjetna inteligencija", "Iron Man 3"), oskarovcu i nositelju viteške titule Sir, za sveukupnu karijeru i doprinos svjetskoj kinematografiji.

Na festivalu je prikazano 146 filmova iz 49 zemalja koji su privukli impresivnih 137 tisuća gledatelja, što je dvadesetak tisuća više u usporedbi s pretpandemijskim izdanjima i rekordnom 2019. godinom.

- Ljudi su se zaželjeli zajedničkog gledanja filmova, a filmaši iz čitavog svijetu ponovno su spremni za putovanja i predstavljanja svojih filmova na festivalima - zadovoljno je izjavio umjetnički direktor Zürich Film Festivala Christian Jungen.

Stjepan HUNDIĆ
Možda ste propustili...

CROATIA RECORDS IZDAO NOSAČ ZVUKA OVOGODIŠNJEG IZDANJA

Objavljene pjesme 71. Zagrebačkog festivala

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike