Svijet
U IZBORNOJ NOĆI U FBIH

Schmidt izborni zakon izmijenio u korist Hrvata
Objavljeno 2. listopada, 2022.
Za predlaganje predsjednika i dopredsjednika većinu čini 11 zastupnika nacionalnih klubova

Christian Schmidt, visoki predstavnik za BiH, u nedjelju je, na dan izbora u toj zemlji, nametnuo izmjene izbornog zakona. Njegove izmjene, pod nazivom "Paket funkcionalnosti", objavljene su na službenim stranicama OHR-a, a iz pisma građanima objavljujemo najzanimljivije dijelove.



"Kada govorimo o integritetu izbornog procesa, imam kratku, ali veoma jasnu poruku za one koji imaju loše namjere, ili su demonstrirali loše ponašanje: imajte na umu da ćemo iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bismo to otkrili i kaznili. Glasačima, vama, želim kazati da, dok ste vi bili na biralištima i glasovali, ja sam donio odluke koje će osigurati da se vaš glas računa te da vaša demokratska volja bude ispoštovana. Za sudbinu ove zemlje ključno je da više ne bude blokada. Zbog toga sam nametnuo mjere koje će unaprijediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH. Izmjene koje sam danas uveo neće utjecati na glasove koje ste dali. One se ne odnose na izravne izbore već na postizborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavu neizravno izabranih tijela. Da budem jasan, ovo nije i ne može biti velika reforma izbornoga zakona koja je još uvijek nužna i naširoko diskutirana. Ovo također nije provedba odluka državnih i međunarodnih sudova. To je i dalje nužno učiniti što je prije moguće.

Odlukama se uvode mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi, čime će se osigurati funkcionalnost Federacije BiH. Mnoge procedure su pojednostavljene. Uvedeni su rokovi. I postoje posljedice u slučaju ignoriranja ovih rokova. Nakon današnjih odluka, nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani zvaničnik, neće više moći držati Federaciju taocem. Unio sam u Ustav i zahtjev za obveznu suradnju, što je osnova za prosperitet svih.

Također sam dodao ustavnu odredbu kojom se uvodi pravo da svatko može ostvariti izravno sudjelovanje u političkom odlučivanju, a posebno da mladi imaju pravo da iziđu sa svojim interesima i potrebama. Ovo nije utemeljeno na etničkoj pripadnosti, ali neće ugroziti pravo konstitutivnih naroda da štite svoje vitalne interese.

Ove odluke imaju za cilj spriječiti paralizu Federacije BiH nakon izbora. Mi moramo prilagoditi koncepte iz 1995. novoj, otvorenoj i razumnoj mladoj generaciji. Odluke koje sam potpisao jutros stupaju na snagu objavom na zvaničnoj internetskoj stranici OHR-a, ili u Službenim novinama, u ovisnosti što bude objavljeno ranije”, napisao je, između ostaloga, visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

Dijana Stanić Rešicki
Povećao broj izaslanika u Domu naroda
”Ovom odlukom povećao sam broj izaslanika u Domu naroda. Time se omogućava raspodjela mandata tako da se ispravlja prezastupljenost svakog od tri konstitutivna naroda u nekim kantonima, a o čemu je bilo riječi u slučaju Ljubić te u nekim drugim presudama. Također, sada prvi put ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u Domu naroda Federacije BiH”, navodi Schmidt. Povećava se broj mjesta u klubovima svih konstitutivnih naroda sa 17 na 23. Svaki konstitutivni narod u svakom kantonu zadržat će mogućnost da ima bar jednog predstavnika u Domu naroda. Povećava se i broj mjesta u klubu Ostalih sa sedam na 11. Ubuduće će kvalificiranu većinu za predlaganje predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH činiti 11 umjesto dosadašnjih šest zastupnika iz nacionalnih klubova, a na taj se način daje jasna prednost zastupnicima koji u klubu Hrvata dolaze iz dijelova BiH s hrvatskom većinom.

Možda ste propustili...

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

Najčitanije iz rubrike