Sport
TRAGEDIJA NA INDONEZIJSKOM STADIONU

Navijači su divljali, a policija tukla i gazila sve pred sobom
Objavljeno 2. listopada, 2022.
Indonezijske vlasti: Najmanje su 174 osobe smrtno stradale, a još dvjesto je ozljeđeno

Svijet u nevjerici gleda stravične slike iz Indonezije u kojoj se ovoga vikenda dogodila jedna od najvećih tragedija u povijesti nogometa. U nedjelju su indonezijske vlasti objavile kako su najmanje 174 osobe smrtno stradale, a još više od dvije stotine ih je ozlijeđeno u stampedu nakon nereda navijača na nogometnoj utakmici u pokrajini Istočna Java.



Nakon što je utakmica 11. kola indonezijske Prve lige između Arema FC i Persebayja završila pobjedom gostiju od 3:2, razočarani domaći navijači uletjeli su na stadion Kanjuruhan u Malangu i počeli se obračunavati s policijom koja je ispalila suzavac, što je izazvalo stampedo i gušenje. U cijeli kaos uključili su se i gostujući navijači i uslijedila je tragedija. Na stadionu su umrle 34 osobe, dok su ostali preminuli u bolnici, a tamošnji mediji javljaju da strašna brojka od 174 mrtvih nije konačna, žrtava bi moglo biti i više, jer je još nekolicina ljudi u vrlo teškom stanju i bori se za život u bolnici. Navijači domaćeg Arema izazvali su nerede, a na društvenim mrežama pojavile su se snimke koji pokazuju svu brutalnost policijskih snaga. Policija je tukla i gazila sve pred sobom, čak i one koji nisu izazivali nered, nego su u strahu promatrali što se to događa oko njih. Policija je navodno koristila prekomjernu i neefikasnu silu i taktiku u pokušaju da uspostavi kontrolu, što je dovelo do dodatnih tragičnih posljedica.

- Nogometni svijet je u šoku nakon tragedije u Indoneziji - kazao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino te izrazio sućut obiteljima i prijateljima žrtava.

Španjolski klubovi su u nedjelju u La Ligi minutom šutnje odali počast žrtvama tragedije, a nogometni klubovi diljem svijeta šalju sućut obiteljima preminulih i ponavljaju: "Neka se ovako nešto više nikada ne ponovi".

Ivana Liović
Možda ste propustili...

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

DANI MAČEVANJA U GRADSKOM VRTU

Jako društvo, 400-tinjak nastupa i nova maskota

Najčitanije iz rubrike