Osijek
ČETVRTO IZDANJE HEADONEASTA OPRAVDALO OČEKIVANJA

Smijeh, ples, glazba: Kako je lijepo bilo u Osijeku za vikend
Objavljeno 3. listopada, 2022.
Šareni osječki vikend prepun glazbe, predavanja, projekcija i bogate gastroponude opet se pokazao punim pogotkom

Kako je lijepo bilo u Osijeku proteklog vikenda! Subota navečer, grad prepun ljudi koji idu prema osječkim parkovima ili odlaze iz njih, žamor ulice koji se miješa sa zvukovima automobilskih truba, jer su opušteni Osječani i njihovi gosti prelazili kolnik na mjestima gdje nema pješačkih prijelaza, vriska djece, zvuci glazbe koji su dopirali sa svih strana, zgrade "obojene" u šareno, opojni mirisi hrane i pića te susreti s prijateljima koje dugo nismo vidjeli - bili su ono zbog čega ćemo najviše pamtiti 4. izdanje HeadOnEasta, održanog za vikend u gradu na Dravi.



Doručkom za hedoniste na glavnoj tržnici u Osijeku počeo je u petak ovogodišnji, 4. zaredom HeadOnEast. Svi koji su imali sreće zateći se u petak oko podneva u Sakuntala parku mogli su suncem obasjani uživati u zvukovima klasične glazbe jer su članovi HNK-a u Osijeku nastupili u sjenici. Poslijepodne smo krenuli s Nikolinom Baškarad u šetnju ulicama grada, upoznali se s poviješću starih osječkih obitelji, vidjeli posljednju secesijsku staju, u dvorištu Europske avenije 12, pješačili do Tvrđe. Iako su nas zvuci glazbe već nakon povratka iz stare gradske jezgre pozivali u Perivoj kralj Tomislava ili Park Petra Krešimira IV., produžili smo do GISKO-a poslušati predavanje Nikole Borića, koji je promovirao svoju knjigu "Šuma je moj dom", o samoodrživom životu u šumi na Papuku.

U isto vrijeme u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti svečano je otvoren HeadOnEast, gdje je predstavljena monografija Osječko-baranjske županije "Slavonija u mojim očima" Antonije Huljev i Ilije Stanušića. Večernji glazbeni program otvorili su u Perivoju svojim nastupom Fluentes, nakon kojih je Ljiljana Mihaljević izvela svoj performans GOZBA, a na kraju večeri sve su rasplesale Gelato Sisters. S druge strane ceste u Parku svoj su koncert održali Meritas i nakon njih Massimo.

Subotu smo, nakon prijepodneva provedenog na osječkoj tržnici, gdje smo pogledali kulinarski show "Kuda idu crne svinje", počeli u Muzeju likovne umjetnosti, gdje je održana projekcija "Noise Slawonische Kunst", filma o angažmanu osječkih glazbenika koji su u vrijeme Domovinskog rata snimili album i pružili otpor na svoj način. Nakon toga u Perivoju smo pogledali premijerni nastup osječkog benda Surogat. Večernji dio programa u oba osječka parka počeo je već oko 20 sati nastupima članova Hrvatske funk delegacije, a s druge strane ceste, odakle su dolazili opojni mirisi pržene hrane, mogli su se čuti zvuci nekih od najvećih hitova Daleke obale. Koncertima Ide Prester & Lolobridgide i Z++ završen je koncertni dio ovogodišnjeg HeadOnEasta. I dok su nas zvukovi funka ispraćali iz parkova, u moru posjetitelja susreli smo neke stare prijatelje, razgovarali o dojmovima i uživali u Kućama svjetla duž Europske avenije, koje su nam osvjetljavale put kući.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana