Novosti
EU DOGOVOR NA VIJEĆU ZA ENERGETIKU

Manji utjecaj skupe energije na kupce
Objavljeno 1. listopada, 2022.
Ministri energetike članica EU-a postigli su na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku u Bruxellesu politički dogovor o prijedlogu Uredbe o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije. Kako su izvijestili iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, čiji je ministar Davor Filipović također sudjelovao, taj prijedlog uključuje mjere za smanjenje potražnje električne energije tijekom vršnih sati kako bi se smanjile cijene električne energije za potrošače, zatim mjere za prikupljanje viška prihoda od inframarginalnih proizvođača električne energije te solidarnog doprinosa iz viška dobiti sektora fosilnih goriva, koji će se koristiti za ublažavanje utjecaja visokih cijena na krajnje kupce i dodatno zaštititi kupce električne energije.

Hrvatska je podržala uredbu i spremna je intenzivno raditi s europskim kolegama na osiguravanju čiste, sigurne i pristupačne energije za sve građane Europske unije, naglasio je Filipović na sastanku. Istaknuo je kako Hrvatska smatra da mjere za smanjenje potrošnje trebaju biti na dobrovoljnoj osnovi, no i kako se mogućnost reguliranja cijena i potpore trebaju proširiti na sve sudionike na tržištu - na sve potrošače, uključujući i sva poduzeća, s obzirom na to da visoke cijene pogađaju sve tržišne sudionike. EU ministri razmijenili su mišljenja o daljnjim opcijama za ublažavanje visokih cijena plina. Filipović je rekao kako RH smatra da je ograničenje cijene za sve veleprodajne transakcije prirodnog plina jedina mjera koja će pomoći svakoj članici, ali i EU-u. Hrvatska ujedno podržava intenziviranje zajedničkih aktivnosti u tu svrhu, poput zajedničke nabave plina na EU razini, ali i zamjenu plina kao energenta u vidu prelaska na obnovljive izvore i energetski učinkovitija rješenja. Filipović je uoči sastanka kazao da visoke cijene plina nisu rezultat troškova proizvodnje nego špekulacija. Istaknuo je da Hrvatska u potpunosti podržava ograničenje veleprodajnih cijena plina, bez obzira na to odakle se kupuje, a kako bi se pomoglo građanima. RH je među 15 država članica koje su zatražile od EU-a odluku o ograničenju cijena plina.

Europska komisija nije sklona uvođenju ograničenja cijena, a to je stajalište i Njemačke. Oni su najbliže tome da se ograničenje uvede samo za plin iz Rusije. Zagovornici uvođenja ograničenja kažu da to ne bi potrošačima smanjilo račune, jer je od tamo već drastično pao uvoz. Očekuje se da će EK u utorak predstaviti prijedlog akcijskog plana o ograničenju cijene plina. I.B./H
Možda ste propustili...

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji

ISPOD PROSJEKA EUROPSKE UNIJE

Država želi više upisanih u gimnazije

Najčitanije iz rubrike