Regija
OHRABRUJUĆI TURISTIČKI REZULTATI 57. VINKOVAČKIH JESENI

Noćilo je 3290 turista: 1753
domaća i tri puta više nego
prošle godine stranih - 1537
Objavljeno 1. listopada, 2022.
VINKOVCI



Prema podatcima Turističke zajednice grada Vinkovaca, u vrijeme 57. Vinkovačkih jeseni u gradu je noćilo 3290 turista, od kojih 1753 domaća i 1537 stranih. Ove godine, ističu u TZ-u Vinkovci, bilježi se blagi pad domaćih dolazaka u odnosu prema prošloj godini, kada je bilo 1877 noćenja, a, za razliku od domaćih, porast broja noćenja stranih turista je trostruk, u usporedbi s prošlogodišnja 473.



- Bogato kulturno nasljeđe koje smo uspjeli sačuvati u turbulentnim vremenima kojima je naš kraj svjedočio i danas privlači zaljubljenike u tradiciju, a obogaćivanjem same manifestacije Vinkovačke jeseni sve više mladih prepoznaje zabavni program kao razlog vrijedan dolaska i boravka u Vinkovcima. Prema zemljama njihova dolaska, vidimo da je porastao broj stranih turista poglavito iz Slovenije, zatim Bosne i Hercegovine, Poljske, Njemačke i Austrije - kaže direktorica Turističkog ureda vinkovačke Turističke zajednice, Martina Matković, dodajući kako su upravo manifestacije privlačan motiv dolaska u Vinkovce.

Inače, rujan bilježi ukupno 4753 noćenja, za što su najzaslužnije upravo Vinkovačke jeseni, a kada je riječ o dolascima i noćenjima u cijeloj godini, Vinkovci, kao i većina kontinentalnih dijelova Hrvatske, najmanji broj noćenja ima početkom godine, kao i u ljetnim mjesecima. Ove godine tako je najmanji broj dolazaka i noćenja zabilježen u siječnju, veljači i srpnju, a najveći je zabilježen u proljetnim mjesecima, od ožujka do lipnja.

- Vjerujemo da ćemo do kraja godine zabilježiti pozitivan rast noćenja i dolazaka, kao i prethodnih godina, u rujnu i studenome. Posjetitelje najviše mame događaji na otvorenom, a za to su preduvjet topliji dani, stoga ne iznenađuje da su u navedenim mjesecima puniji smještajni kapaciteti - pojašnjava Martina Matković, dodajući kako su iznimka ljetni mjeseci, kada, očekivano, traju godišnji odmori i ljudi tradicionalno biraju Jadran kao krajnju destinaciju.

Turistička zajednica organizira za turiste, ali i za Vinkovčane koji žele više doznati o povijesti svoga grada, turističke šetnje gradom, turom koju je osmislio Ivan Šandrk, vinkovački turistički vodič više od 20 godina i jedan od rijetkih licenciranih na hrvatskom i engleskom, koji kaže da su Vinkovci povijesno iznimno atraktivno područje. Većinu toga, kaže, ispriča od starog mosta na Bosutu do Trga bana Šokčevića, objasni kako su Vinkovci najstarije naselje u Europi, priča im o Orionu... Miroslav Flego
Zanimljiv je rimski period: terme, Cibalia, vrijedno posuđe, dva rimska cara rođena u Cibalama...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike