Novosti
RADOVI OD STO MILIJUNA EURA

Krško: Nuklearka u redovnom remontu
Objavljeno 1. listopada, 2022.
Redovni remont Nuklearne elektrane Krško počinje 1. listopada, trajat će do 2. studenoga i stajat će oko sto milijuna eura, a elektrana je danas u boljem stanju nego kada je građena prije 40-ak godina i daje više struje, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Uprave NE Krško.

Remont će trajati 32 dana, a pripremljeno je više od 4000 radnih naloga te će se odraditi 43.000 remontnih aktivnosti. Osim zamjene 56 gorivih elemenata, važniji radovi obuhvatit će preventivno održavanje tehnološke opreme, pregled stanja tehnoloških struktura i provjeru tlačnih pregrada. Sve radove nadzirat će i voditi zaposlenici NEK-a, kojima će se priključiti i oko 1200 vanjskih izvođača iz Slovenije i Hrvatske.

Predsjednik Uprave NEK-a Stanislav Rožman istaknuo je da NEK uspješno završava 32. gorivi ciklus, koji je započeo nakon završetka posljednjeg remonta 5. svibnja 2021., a u tom je razdoblju isporučeno 8,35 milijardi kWh električne energije čime je premašena planirana proizvodnja. Pokazatelj raspoloživosti elektrane bio je stopostotni, iako je elektrana kontinuirano radila više od 500 dana. Istaknuo je i kako je elektrana sada "u boljoj kondiciji" nego kada je počela s radom, 1983. godine, te isporučuje 5,6 teravatsati (TWh, što odgovara milijardi kWh) električne energije, za razliku od početaka kada je isporučivala 4,5 TWh.

Na pitanje o eventualnom vojnom napadu, istaknuto je kako je elektrana sigurnija nego 1983. godine kada je počela raditi jer je mnogo uloženo u sigurnost. NEK je, čulo se, projektiran, a poslije i unaprijeđen, da bi izdržao izravne pogotke takvih projektila.

Iz HEP-a, koji je 50-postotni suvlasnik NE Krško, poručuju da su za razdoblje remonta nuklearke osigurali dovoljne količine električne energije. H
Možda ste propustili...