Novosti
SAVJET O POPISU

Upozoravali na netočne rezultate
Objavljeno 1. listopada, 2022.
VUKOVAR



Savjet za branitelje gradonačelnika Vukovara održao je u petak konferenciju za novinare na kojoj je naglašeno kako su godinama upozoravali da rezultati popisa stanovništva 2011. godine nisu, kada je o Vukovaru riječ, bili točni, odnosno kako pripadnika srpske nacionalne manjine nije bilo više od trećine.

Ponovljeno je kako su im tada s terena stizale dojave o nepravilnostima te su prikupljali dokaze kako je netočan i upozoravali da ga ne treba koristiti u bitnim svrhama jer se pokazalo kako su se na njemu našli i mnogi koji "žive na livadama i u nepostojećim kućama". Stoga im je neprihvatljivo danas govoriti o smanjenju broja Srba u gradu budući da ih, kako kažu, u postotku koji je definirao prethodni popis nije ni bilo.

Tomislav Josić, predsjednik Savjeta, rekao je kako su na nepravilnosti dugo upozoravali, ali to odgovorne u državi nije zanimalo. Podsjetio je kako je zbog toga došlo i do nemilih scena prilikom razbijanja postavljenih dvojezičnih ploča.

- Epilog je 35 optuženih i osuđenih branitelja i stradalnika te jedan umrli, za čiju smrt nitko nije odgovarao iako imamo presudu kojom je policajac proglašen krivim, međutim on je legalno otišao u mirovinu. Kasnije je Ustavni sud rekao kako manjinsko pravo mora biti usuglašeno s većinskim narodom. Zalagali smo se da Vukovar postane mjesto posebnog pijeteta, što je nakon nekoliko godina i učinjeno, ali je ostalo mrtvo slovo na papiru. Imamo dobrih zakona koje politika često zaobilazi - ocijenio je Josić, dodajući kako vjeruje da su brojnim aktivnostima i istupima uspjeli hrvatsku javnost uvjeriti u netočnost popisa iz 2011. godine.

Naglasio je kako nije siguran ni da je posljednji popis točan, navodeći kako je iz cijele Hrvatske otišlo oko 400 tisuća ljudi, i Hrvata i pripadnika nacionalnih manjina.

Na upit kada očekuje postavljanje ploča na institucije odgovorio je kako ne vjeruje da će to biti brzo, ali se podrazumijeva da će se dogoditi. D. Korpoš
Možda ste propustili...