Svijet
SCHMIDT:

Reforma Izbornog zakona ide nakon izbora
Objavljeno 30. rujna, 2022.

Vezani članci

GRAĐANI BIH U NEDJELJU BIRAJU NOVU VLAST

Izbori neizvjesni, Krišto uživa podršku Hrvata

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) donosi analizu stanja u BiH uoči nedjeljnih izbora. “Prije su mnogi Bošnjaci u funkciji Visokog predstavnika vidjeli saveznika, jer su očekivali da on svoje ovlasti koristi kako bi centralizirao BiH, što je u interesu Bošnjaka”, piše autor teksta i dobar poznavatelj prilika u regiji Michael Martens.



On se u tekstu “Ako treba i putem dekreta” obračunava i s često korištenom sintagmom “građanske Bosne”. “Iza tog pojma, gdje svaki glas ima istu težinu, često se nalazila želja Bošnjaka da brojčanu premoć iskoriste u drugačije konstruiranoj Bosni”, primjećuje. Martens smatra da je mnogima trn u oku činjenica da Visoki predstavnik Cristian Schmidt krivnju za probleme ne svaljuje samo na dvije opcije. “Schmidt, doduše, ne negira opasnost radikalne retorike hrvatskih i srpskih političara, ali u njima ne vidi jedini razlog za probleme”, navodi. Kaže kako Schmidt želi spriječiti da Bošnjaci “svoju brojnu premoć u etničkom sustavu zemlje zloupotrijebe kako bi marginalizirali Hrvate”. “To se trenutačno događa time što se Bošnjaci izjašnjavaju kao Hrvati i bivaju izabrani kao kandidati na položajima, prema Ustavu rezerviranima za predstavnike hrvatske nacionalne skupine”, navodi FAZ. “Kada se jedan Mehmed Mehmedović izjasni kao Hrvat, svima je već po imenu jasno da je zapravo riječ o Bošnjaku”, dodaje. To je indirektno potvrdio i Schmidt. “Meni je osoba iz bošnjačkog stranačkog miljea rekla da se, naravno, ne radi o pravom predstavništvu Hrvata kada se netko s jasno prepoznatljivim bošnjačkim podrijetlom izjasni za Hrvata”, rekao je.



Schmidt kaže da “unatoč otporima” želi nastaviti s reformama Izbornog zakona i nakon ovih izbora. “Za veće zahvate vremenski smo bili preblizu izborima i trebamo uzeti u obzir da određena pitanja vrlo lako mogu zavladati kampanjom i potisnuti važnije teme”, rekao je. On i dalje računa sa žestokim otporom, ali se savjetuje sa svima. “Upozorio bih neke aktere u BiH da ne podcjenjuju moju neovisnost u donošenju odluka”, ističe Schmidt. H
Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

NJEMAČKI BUNDESTAG

Izbjeglicama manje gotovine

Najčitanije iz rubrike