Kultura
U OSIJEKU NA NEKOLIKO LOKACIJA

Essekerski orguljaški festival od 4. do 6. listopada
Objavljeno 30. rujna, 2022.
Ove će se godine u Osijeku od 4. do 6. listopada održati Esseker Orgelfest, odnosno Essekerski orguljaški festival, u organizaciji naše Njemačke zajednice - Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Osijeku. Cilj je Festivala promovirati osječke crkve, baštinu osječkih crkvi, orguljašku baštinu Osijeka koja je neprocjenjiva i iznimno vrijedna za hrvatsku i europsku kulturu.

- Naši Nijemci stoljećima su činili veliki dio stanovništva Osijeka i ostavili su neizbrisiv trag u kulturi, gospodarstvu Osijeka. Festival smo pokrenuli ja kao umjetnički ravnatelj projekta i član Njemačke zajednice u Hrvatskoj na čelu s našim predsjednikom Vladimirom Hamom i našom suradnicom Hannom Klein. Projekt orguljaškog festivala u Osijeku inicirali smo još za vrijeme naše predsjednice Njemačke zajednice, gđe Renate Trischler. I, evo, realizacija Festivala je pred nama. Ovo radimo kako bismo osvijestili zajednicu u kojoj živimo o golemom doprinosu naše njemačke zajednice hrvatskoj kulturi i cjelokupnom društvu. Festivalom otvaramo mjesec listopad, mjesec njemačkog jedinstva i njemačke kulture - najavio nam je Edmund Andler-Borić.

U konkatedrali će 4. listopada nastupiti osječki bas-bariton Berislav Jerković i Andler-Borić uz orgulje. Taj koncert, kojim otvaraju Festival, posvećen je u cijelosti najvećem njemačkom, europskom i svjetskom skladatelju Johannu Sebastianu Bachu.

Koncert u srijedu, 5. listopada, bit će održan u franjevačkoj crkvi u Tvrđi na orguljama njemačko-hrvatske graditeljske obitelji Faullend-Heferer. Na tom će se koncertu predstaviti naš najveći orguljaš Mario Penzar, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te sopranistica Martina Klarić.

U četvrtak, 6. listopada, u donjogradskoj osječkoj crkvi Presvetog Imena Marijina koncert će održati vodeća slovenska orguljašica i profesorica na Akademiji za glasbo u Ljubljani Renata Bauer. Na sve koncerte ulaz je slobodan i počinju u 20 sati. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike