Regija
NA 34. SMOTRI UČENIČKIH ZADRUGA SUDJELOVALO 78 ZADRUGA IZ CIJELE HRVATSKE

Mali zadrugari prave nakit, sapune, kreme...
Objavljeno 29. rujna, 2022.
VINKOVCI



Održana je 34. Smotra učeničkih zadruga, drugi put u Vinkovcima, na kojoj je sudjelovalo 78 školskih zadruga iz cijele Hrvatske koje su predstavile razne zanimljive proizvode i za posjetitelje i sudionike pripremile kreativne i pokazne radionice. Predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, Dragica Benčik, istaknula je kako je ponosna na sve ono što hrvatsko zadrugarstvo čini, jer odgajaju mlade ljude za život od najranije dobi i na pravi način razvijaju vještine potrebne za poduzetništvo, pogotovo u današnjem vremenu, kada Hrvatskoj nedostaje velik broj majstora, radnika u turizmu i ostalim društvenim djelatnostima.

Na Smotri učeničkih zadruga mogao se vidjeti nakit, krpene torbe, med, sapuni, kreme i još mnogo toga. Učenica 4. raz. vinkovačke Poljoprivredno-šumarske škole Valentina Debelić predstavila je proizvode koje je izložila zadruga njezine škole.

- Izradili smo sapune, balzame, imamo i prijesadnice, pekmeze i jabučni ocat. Najzanimljivije mi je bilo izrađivati sapune jer imaju neku svoju formu i najprirodniji su jer nemaju nikakvih dodatnih bojila, konzervansa, baš su bioproizvodi - kaže Valentina, a učenik 4. raz. Srednje strukovne škole iz Šibenika Sebastijan Čardo objasnio je što se sve može napraviti od smilja - od kreme i parfema do čaja. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike