Regija
U SELIMA MUKE PO SPOLU

Varoš je deficitarna s muškarcima, a Vrbica i Perkovci sa ženama
Objavljeno 29. rujna, 2022.
U nevelikoj Vrbici, u općini Semeljci, sa 614 osoba, čak je 50 žena manje - njih je 282, a muškaraca 332
ĐAKOVO



Popis stanovništva, čiji su konačni podatci objavljeni proteklog tjedna, ne samo da je potvrdio znatan pad broja stanovnika nego, donijevši i podatke po spolu i dobnim skupinama, upozorio i na velike nerazmjere u tim kategorijama, pogotovo u malim, ruralnim sredinama. Nisu samo demografski, nego i sociološki problem.



Levanjska Varoš, s 216 stanovnika, koja je na popisu iz 2011. bila mjesto neženja, i na ovom se popisu pokazala kao selo s velikim razlikama po spolu. Jer tu su 122 žene i 94 muškarca, gotovo 30 žena je više, školskim rječnikom - čitav razred. Velik je to nerazmjer po spolnom kriteriju za jedno tako malo mjesto. Još veći nerazmjer izbacio je popis u selu Vrbici, u općini Semeljci, gdje je čak 50 manje žena u odnosu prema broju muškaraca. Tu je 614 stanovnika, 332 muškarca, 282 žene. U Dragotinu, općina Trnava, sa 191 stanovnikom, 81 je žena i 110 muškaraca, pa je pripadnica nježnijeg spola tu također 30 manje. Kriju li se iza tih "deficita" sela neženja ili pak sela neudavača - iz konačnih podataka popisa teško je reći, no i tu dijelom leži istina, a postoji i niz drugih faktora.

- U Dragotinu ima neženja, no dosad se to nije toliko primijetilo. Ima i samaca, muškaraca koji su neoženjeni ostali živjeti s roditeljima. Neki rade, neki imaju OPG, dio je otišao u Njemačku... - kaže načelnica Trnave Irena Mikić Brezina. I ovdje se "stari momci" mogu vidjeti, s pivom u ruci, ispred mjesnog dućana "limenke"..., što je uobičajena slika svakog sela s većim brojem neženja koje su "uhvatile godine".

Đakovački prigradski Novi Perkovci, što su dosad napunili stotine i stotine novinskih stupaca titulom da su "selo neženja", prema posljednjem popisu imaju 180 stanovnika - 104 muškarca i 76 žena, pa je ovdje "defiticit" gotovo 30 žena. Predsjednik VMO-a Ivica Adrić kaže da su u selu i dalje brojni neženje, a najčešća su godišta iz 1950-ih i 1960-ih.

- Žena manje imamo u selu možda i zato što se udaju drugdje i odlaze iz Perkovaca. Ove godine bilo je više svatova u selu i svi su bili "ženski" svatovi - sve su se cure udale izvan Perkovaca - kaže Adrić.

Konačni podatci popisa 2021. izdnjedrili su još znakovitih podataka - u Boroviku, općina Drenje, živi samo jedna žena u dobi 30 - 34 godine, a to je i demografska slika Čenkova, varoška općina, čija je jedina stanovnica u dobi 50 - 54 godine. Načelnik Drenja, Slavko Dešić, kaže da je žena u Boroviku prijavljena da ondje živi. Kada je riječ o prijavama, one se, kaže trnavačka načelnica, mogu vezivati i za Svetoblažje. Prema popisu, ondje živi 66 duša, a čak je 14 osoba u dobi 5 - 9 i 10 - 14 godina, što je više od 20 % ukupne populacije mjesta, također "po strani". U dobi 0 - 19 godina tu su 24 osobe, što je više od trećine sela.

- Ima u selu i djece ljudi koji ondje stalno žive, no vjerojatno ima i iz prijava da se ondje živi jer ima obitelji koje su kupile vikendicu, zemlju, pa povremeno dolaze. Prijavljeni su ondje jer smo općina od posebnog državnog interesa s olakšicama za porez na dohodak, dobit. Prijave se u policiji da ondje žive, a i nekretnine su tu puno jeftinije - kaže Mikić Breina.

Na Ovčari, s 18 stanovnika, djece do 10 godina nema. U selu "po strani", Preslatincima (Drenjanština), sa 136 mještana, najviše je u dobi od 15 do 19 godina. I tu je deficit žena, 60: 40. U Paučju, Levanjska Varoš, s 40 stanovnika, najviše ih je u dobi 20 - 24. U Varoši je najčešća dob 45 - 49 godina. I u Milincu s 40 mještana djece do 10 godina nema. U Punitovcima, s 566 stanovnika, najviše ih je, 10 %, u dobi od 20 do 24 godine.

Suzana Župan
Naselja s muško-ženskim balansom
Drenje, općinsko središte, ima 462 stanovnika i potpuno je izbalansirano po spolovima – broj muškaraca i žena tu je jednak – po 231. Taj muško-ženski balans imaju i Tomašanci, općina Gorjani - i muškaraca i žena je po 226, a taj je balans na Ovčari (općina Levanjska Varoš) 9: 9. U općini Punitovci i Jurjevac je izbalansiran po spolovima – tu žive po 132 muškarca i žene, pokazuju konačni podatci popisa 2021. godine.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike