Regija
GORAN ALADIĆ GRADONAČELNIK DONJEG MIHOLJCA

Na novu zgradu srednje škole i dvoranu osobitosmo ponosni
Objavljeno 29. rujna, 2022.
Za Ministarstvo turizma i sporta imamo tri projekta za više od 100 milijuna kuna

Dan grada, koji Donji Miholjac slavi 29. rujna, bio je povod za razgovor s gradonačelnikom Goranom Aladićem, koji je rezimirao što se sve radilo u proteklih godinu dana i otkrio planove za daljnji razvoj grada.Koji su projekti realizirani u proteklih godinu dana i jeste li zadovoljni?

- U proteklih godinu dana, dakle u razdoblju između dva Dana grada, realizirano je dvadesetak projekata. Tu se radilo o višegodišnjim projektima koji su započeti prije, a završili smo ih u proteklih godinu dana, te o manjim projektima. Krenut ću od pješačkih staza, koje smo rekonstruirali u Donjem Miholjcu, Golincima, Miholjačkom Poreču i Radikovcima. Završili smo izgradnju novih, dugoočekivanih svlačionica u Svetom Đurđu. Postavili smo i dizalice topline u Dječjem vrtiću Pinokio u Donjem Miholjcu, pa se nadamo da će se i vrtić priključiti uštedi vrlo skupe energije. Izgrađena je cesta s asfaltnim zastorom u Golincima, a rekonstruirana je i cesta bez asfaltnog zastora u naselju Majur u Donjem Miholjcu. Nabavili smo spremnike za odvojeno prikupljanje otpada sanirali veći dio krovišta na zgradama u Vukovarskoj 7 i 9, koje su u vlasništvu Grada. Završen je veliki infrastrukturni projekt ZiPi - završetak izgradnje poslovne infrastrukture u Industrijskoj zoni Janjevci, kojim smo dobili nove, potpuno opremljene parcele za one poduzetnike koji žele investirati u Donjem Miholjcu. Također, završena je izgradnja nove, suvremene zgrade srednje škole i sportske dvorane, na koju smo osobito ponosni. Zbog problema u javnoj nabavi opreme i namještaja, koja se odužila, naši srednjoškolci još uvijek nisu u novim prostorima. No očekujemo da će nastava u novim prostorima početi najkasnije u drugom polugodištu. Postavili smo fotonaponsku elektranu s dizalicama topline i sustavom grijanja i hlađenja u zgradi Gradske knjižnice te smo potpuno obnovili njezinu unutrašnjost. Trenutačno je u postupku opremanje, koje bi trebalo biti gotovo do kraja rujna ove godine. Izgradili smo nove staze oko zgrade vrtića te nabavili i postavili nova igrala u dvorištu vrtića. Zamijenili smo krovište na zgradi Udruge Praćkijada u Radikovcima, koje je bilo trošno, derutno, a također smo zamijenili dio krovišta na zgradi kina u Donjem Miholjcu. Uspješno smo završili projekt Zaželi II, te se nadamo skorom potpisu ugovora za projekt Zaželi III.

Koliko ste zadovoljni uspješnošću Grada Donjeg Miholjca u korištenju EU fondova i kakvi su gradski planovi i ciljevi u tom području za sljedeće razdoblje?

- U proteklih četiri-pet godina povukli smo više od 30 milijuna kuna EU sredstava. Što se tiče ciljeva i planova u sljedećem razdoblju, oni su veliki te se nadam da će se većina njih ostvariti. Na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja prijavili smo projekt izgradnje dječjeg vrtića u Rakitovici u iznosu od sedam mililijuna kuna, dok smo na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a prijavili projekt Zeleno i digitalno, a sredstva će se dodjeljivati za izradu projektne dokumentacije za revitalizaciju perivoja oko dvorca Mailath (1,5 milijuna kuna). Na natječaj iz NPOO-a prijavili smo ulaganje u projekte odvodnje i vodoopskrbe u vrijednosti od 33 milijuna kuna. Spremamo se za prijavu triju velikih, kapitalnih projekata na natječaj Ministarstva turizma i sporta. Planiramo prijaviti projekt revitalizacije dvoraca Prandau-Mailath, projekt Prijemnog centra za posjetitelje s multifunkcionalnom dvoranom i uređenjem gradskog trga sa šetnicama u parku (riječ je o zgradi sadašnjeg kina Osvit) te projekt Sportskog centra na stadionu NK Jedinstvo. Vrijednost tih triju projekata procjenjujemo na više od 100 milijuna kuna. Pri kraju smo s projektiranjem odvodnje u prigradskim naseljima te općinama Viljevo i Magadenovac, a procijenjena vrijednost projekta je oko 130 milijuna kuna. To su prilično ambiciozni i veliki projekti te se nadam da ćemo s većinom njih uspjeti proći na natječaju i napraviti ono za što smo davno pripremili projektnu dokumentaciju.

Kada se osvrnemo na prvi rebalans proračuna za 2022. godinu, vidi se smanjenje nekih troškova. Kolika je tu ušteda?

- U prvom rebalansu proračuna određene smo pozicije morali povećati, posebno troškove električne energije i plina, a dio pozicija smo smanjili jer je procjena da do kraja godine nećemo ući u neke projekte koje smo planirali. Ukupno smanjenje proračunskog rashoda u ovom rebalansu nešto je veće od 12 milijuna kuna. Napomenuo bih da se tu ne radi o uštedama, nego samo o smanjenju planiranog. Dakle, nećemo dobiti očekivani novac za planirane projekte i ove godine od njih odustajemo, te zato smanjujemo proračun, koji je zapravo plan i podložan je promjenama i prilagodbama.

Kakvi su planovi do kraja godine?

- Planiramo završiti cestu s asfaltnim zastorom u Svetom Đurđu u duljini od oko 800 metara, popločiti pješačke staze u Vukovarskoj ulici uz perivoj i dvorac te s druge strane ulice, postaviti novu javnu rasvjetu u naselju Podgajci Podravski, provesti vodovod do odlagališta otpada Doroslov (koji smo dužni izgraditi da bismo mogli nastaviti povlačiti novac od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za drugu fazu sanacije odlagališta otpada). Za sve navedeno provedena je javna nabava za izvođače radova. Također, nastavljamo rekonstrukciju poljskih putova i otresnica te rekonstrukciju pješačkih staza. Javnu nabavu podižemo za izgradnju gradske tržnice, energetsku obnovu zgrade koja je pod zaštitom konzervatora, a u kojoj se nalaze DND i Likrob, postavljanje dodatnog osvjetljenja na dva pješačka prijelaza u Donjem Miholjcu te izgradnju parkirališta na groblju Miholjački Poreč/Radikovci. Nastavljamo provoditi dva projekta koja ulaze u tzv. soft aktivnosti: IMIS - integracija mladih izvan sustava te Promocija zdravlja i prevencija bolesti.

Blagdan je sv. Mihaela arkanđela i Dan grada Donjeg Miholjca, prilika je to da uputite čestitku.

- Dragim sugrađankama i sugrađanima u ime gradske uprave i u svoje osobno ime od srca želim sretan Dan grada Donjeg Miholjca i crkveni god svetog Mihaela. Provedite ga u sreći i zadovoljstvu sa svojim obiteljima, s vjerom i nadom u bolje sutra, u vrijeme koje je pred nama.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA ZAKLADA “DR. N. DOGAN”

Za 80 korisnika 549 tisuća kuna

NACIONALNA KONFERENCIJA “ZAUSTAVIMO NASILJE NAD ŽENAMA”

Od 1. siječnja Obiteljski centar, cilj je i osnivanje Akademije socijalne skrbi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana