Kultura
IZLOŽBA U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI

”Digital milk” Petre Mrše o temi medija videoigara
Objavljeno 29. rujna, 2022.
Riječ je o pet radova, sadržajno i značenjski povezanih, medijski različitih

U osječkom Muzeju likovnih umjetnosti u utorak je otvorena izložba pod nazivom "Digital milk" autorice Petre Mrše, dobitnice MLU nagrade (samostalna izložba u 2022. godini) za dvokanalnu videoinstalaciju "Are you sure you want to leave the game?" na 35. Salonu mladih održanom 2020. u Zagrebu.



Pet radova


Petra Mrša (1985.) nagrađivana je riječka umjetnica i fotografkinja koja redovito izlaže u galerijama i muzejima u Hrvatskoj i inozemstvu. Njezin je rad uključen u zbirke Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba i Galerije Rigo u Novigradu, a prezentiran je i na platformi Suvremena hrvatska fotografija. Također, njezine su fotografije objavljene u mnogobrojnim publikacijama (Elle, Grazia i dr.) te su korištene na plakatima za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Zagrebačko kazalište mladih i drugdje.

Naziv izložbe u osječkom MLU-u upućuje na spoj nekoliko autoričinih ključnih interesa - procesi stvaranja znanja, različiti tipovi i izvori znanja, kao i mjesta njihova utjelovljenja i diseminacije. Predstavljeno je pet radova, sadržajno i značenjski povezanih iako medijski različitih. Trima videima: "Are you sure you want to leave the game?" (2019.), "Health 90" (2021.) i "I can save her" (2022.), jednim tiskanim tekstom u novinskom obliku: "Filthy casual" (2020.) i jednom prostornom instalacijom šivanih kostima: "Games and stitches - LARP" (2021.) predstavlja se umjetničko istraživanje poveznica između svijeta računalnih igrica (gaminga) i onih koji ih igraju (gamera).

- "Digital milk" nekakav je rezultat mog trogodišnjeg istraživanja medija videoigara. Iako sama nisam gamerica, oduvijek sam velika ljubiteljica filma i kao mala znala sam se osjećati kao dio toga. Tako da kada su se pojavile videoigre i veliki odaziv mladih, a kasnije i nešto starijih generacija, jako me je ponukalo da počnem istraživati taj medij, od tog koji su njegovi elementi do toga kako je pozicioniran u smislu tehnologije i ekonomije, pa onda i sve specifičnije prema tome kako utječe na živote pasioniranih igrača. Kako videoigre, kao toliko prisutan medij, utječu na subjektivitet i odrastanje klinaca - to pitanje zapravo postavljam u svakom od pet izloženih radova, samo možda iz nekog drugog kuta i kroz neki drugi medij - kazala je Petra Mrša.

Bitna hrana


Kako digitalno okruženje reflektirati i njime ovladati, kako stvarati nove procese učenja i rasta te kako poduprijeti mentalnu i fizičku samospoznaju mladih samo su neka od pitanja koja tematiziraju radovi na izložbi čiju stručnu koncepciju potpisuje viša kustosica Muzeja likovnih umjetnosti, Valentina Radoš. Mlijeko je biološka, izrazito hranjiva tekućina mliječnih žlijezda ženki sisavaca, koja se luči određeno vrijeme nakon porođaja te je osnovno sredstvo prehrane i preživljavanja mladunčadi. Naslov izložbe "Digital milk" upućuje i na razmišljanje o tome što digitalno mlijeko doista jest. To bi, najjednostavnijim riječima, bila hrana koju unosimo ne fiziološki, već mentalno i duhovno, u produžetku i fizički, jer se u videoigrice ulazi i tijelom.

Izložbu Petre Mrše “Digital milk”, na kojoj je partner Center sodobnih umetnosti Celje (gdje će se izložba preseliti nakon Osijeka) moguće je pogledati u Muzeju likovnih umjetnosti do 30. listopada.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike