Novosti
DHMZ: ANALIZA PROTEKLOG LJETA

Oborina je bilo manje od tridesetogodišnjeg prosjeka
Objavljeno 28. rujna, 2022.
Meteorolozi predviđaju da su ispred nas vjerojatno prosječno topla jesen i zima

Iako smo prije nekoliko dana i službeno, meteorološki, ušli u jesen, dojma smo da je nakon dugotrajnih vrućina hladnoća došla iznenada. Čini se kao da smo nekada imali "prijelazno" razdoblje između svakog godišnjeg doba i da je rujan s "babljim" ljetom bio nešto između ljeta i jeseni.



Ekstremno sušno


Stručnjaci Državnog hidrometeorološkog zavoda u analizi ovogodišnjeg najtoplijeg godišnjeg doba po tipovima vremena ocijenili su da je ljeto 2022. bilo toplije od uobičajenog, a oborina je u sva tri mjeseca (lipanj, srpanj i kolovoz) u najvećem dijelu Hrvatske bilo manje od tridesetogodišnjeg prosjeka. Najveće pozitivno odstupanje temperature od prosječnih vrijednosti zabilježeno je u lipnju, koji je posvuda bio ekstremno topao zbog utjecaja dugotrajnog i izraženog toplinskog vala.

Odstupanja srednje temperature zraka za ljeto 2022. u odnosu prema normali 1981. - 2010. nalaze se u rasponu od 1,8 Celzijevih stupnjeva, koliko je izmjereno na Komiži, do 3,2 stupnja u Rijeci. Na svim postajama temperatura zraka bila je znatno viša od višegodišnjeg prosjeka. Temperaturne prilike u Hrvatskoj za ljeto 2022. opisane su kategorijom ekstremno toplo za čitavu zemlju.

Odstupanja količine oborine u odnosu prema normali od 1981. do 2010. nalaze se u rasponu od 24 posto višegodišnjeg prosjeka u Rabu, gdje je palo 40 milimetara oborina, do 106 posto u Pločama, gdje je palo 136,5 mm. Količine oborine na gotovo svim postajama bile su niže od višegodišnjeg prosjeka.

Ekstremno sušno bilo je u sjevernom dijelu gorske Hrvatske i na Kvarneru, vrlo sušno u dijelovima istočne, središnje i gorske Hrvatske te Istre, sušno u dijelu istočne Hrvatske, sjevernom dijelu središnje Hrvatske, širem područje Siska, dijelu gorske Hrvatske i Dalmacije, a normalno u okolici Varaždina, zaleđu sjeverne Dalmacije, dijelu srednje Dalmacije i sjevernom dijelu južne Dalmacije.

U prvom dijelu lipnja na vrijeme je prizemno najčešće utjecalo polje srednjeg i povišenog, rjeđe sniženog tlaka zraka. Po visini je najznačajnije bilo zapadno i sjeverozapadno strujanje te je stoga povremeno, uglavnom u kontinentalne predjele, prodirao vlažan i nestabilan zrak izazivajući lokalno kišu, često u obliku grmljavinskih pljuskova. Termobarički greben izraženije je utjecao na vremenske prilike na Jadranu i u priobalju. Prodora vlažnog i nestabilnog zraka bilo je povremeno tijekom cijelog ljeta, ali s njima je bilo samo lokalnih i najčešće kratkotrajnih oborina, iako ponekad intenzivnih.

Među najtoplijima


Od 26. lipnja, kada je pritjecao vrlo topao zrak po visini i izazvao toplinski val, u pojedinim mjestima postignuti su apsolutni maksimumi temperature zraka. I početak srpnja bio je pretežno sunčan, vruć i vrlo vruć. S premještanjem hladne fronte i visinske doline 7. i 8. srpnja bilo je mjestimične kiše i grmljavine, a temperatura zraka malo se snizila. No od 19. do 25. srpnja zabilježen je još jedan toplinski val. Kolovoz je počeo pretežno sunčanim te vrlo toplim i vrućim vremenom pod utjecajem polja povišenog tlaka zraka. Od 8. kolovoza bilo je nestabilnije i svježije, posebice u unutrašnjosti, gdje su mjestimična kiša i pljuskovi s grmljavinom bili razmjerno česti, a na Jadranu je bilo sunčanije i toplije, povremeno s jakom burom. Od 15. do 18. kolovoza bilo je bar djelomice sunčano i vrlo toplo i vruće te bez značajnije oborine.

Kakva nas jesen očekuje? Iako se prema prvim danima najšarenijeg godišnjeg doba čini da je došao kraj toplom razdoblju i sušama, meteorolozi predviđaju da je ispred nas u većini Hrvatske vjerojatno prosječno topla jesen i zima. Bude li doista tako, 2022. godina mogla bi biti među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja. Naime, trenutačno je razdoblje od siječnja do kolovoza drugo najtoplije.

Tomislav Prusina
NIZ TOPLINSKIH VALOVA DILJEM EUROPE
Europska služba za klimatske promjene Copernicus je početkom rujna objavila kako je ljeto (lipanj-kolovoz) 2022., obilježeno s nekoliko toplinskih valova i ozbiljnom sušom povezanom s globalnim zatopljenjem, bilo najtoplije dosad zabilježeno u Europi. Prosječne temperature bile su “najviše, kako za mjesec kolovoz, tako i za cijelo ljeto”, premašivši za tri mjeseca za 0,4°C one iz 2021., što je bilo prethodni rekord, navodi Copernicus. Temperature su bile “oko 1,34 °C iznad prosjeka ljeta u razdoblju 1991-2020”, dodaje Copernicus. Samo u kolovozu temperature su bile “daleko najviše” dosad zabilježene i iznosile su “1,72 °C iznad prosjeka 1991-2020”. “Intenzivan niz toplinskih valova diljem Europe, zajedno s neuobičajenim sušnim uvjetima, doveo je do ljeta ekstrema, s rekordno visokim temperaturama, sušama i požarima”, navodi znanstvenica europskog instituta Freja Vamborg.

Temperaturne prilike u Hrvatskoj za ljeto 2022. opisane su kategorijom ekstremno toplo za čitavu zemlju