Svijet
”TO JE UČINIO NETKO TKO JE ZNAO ŠTO RADI”

Curi plin na plinovodima Sjevernog toka, zabilježene su dvije eksplozije
Objavljeno 27. rujna, 2022.
Dvije podvodne eksplozije "vjerojatno izazvane detonacijama" zabilježene su u blizini mjesta istjecanja iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 i dogodile su se nedugo prije uočavanja istjecanja, objavio je u utorak Švedski seizmografski institut. Prva "velika emisija energije" magnitude 1,9 zabilježena je u noći na ponedjeljak jugoistočno od danskog otoka Bornholma, a druga magnitude 2,3 u ponedjeljak navečer na sjeveroistoku otoka, rekao je za agenciju AFP Peter Schmidt iz Švedske nacionalne seizmografske mreže. "Tumačimo da su eksplozije najvjerojatnije izazvane nekim oblikom detonacije", rekao je. Neovisni norveški seizmografski institut (Norsar) potvrdio je "manju eksploziju" u ponedjeljak ujutro te drugu, "snažniju", u ponedjeljak navečer. Vjeruje da su bile namjerne. "To je velika eksplozija. Teško se oteti dojmu da je to učinio netko tko je znao što radi", rekla je za AFP ravnateljica Norsara Anne Strømmen Lycke. "S oslobađanjem tako velike energije, ne može biti drugo nego eksplozija koja je to izazvala", rekao je Schmidt. Udari su bili "tako iznenadni", kaže seizmolog sa švedskog sveučilišta u Uppsali.

I Kremlj je u utorak objavio da ne odbacuje mogućnost da je šteta na plinovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru nastala sabotažom, dok je Europska komisija istaknula da je preuranjeno nagađati o uzroku curenja plina u dva plinovoda koji su bili namijenjeni za dopremu plina iz Rusije u Europu.

Nord Stream AG, upravitelj plinovoda, ranije je objavio da su tri morske linije Sjevernog toka doživjele štetu "bez presedana" u jednome danu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov istaknuo je da su veoma zabrinuti oko te situacije koja zahtijeva hitru istragu, jer to predstavlja problem za energetsku sigurnost "cijelog kontinenta". Europska komisija pomno prati razvoj događaja i zasad ne vidi nikakav utjecaj na sigurnost opskrbe plinom Europe, rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Tlak u plinovodu Sjeverni tok 2, za koji je zamišljeno da bi trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao u noći na ponedjeljak, izjavio je još u ponedjeljak glasnogovornik operatora. H
SJEVERNI TOK 2 DOVRŠEN KRAJEM 2021.
Plinovod Sjeverni tok 2 trebao je dopremati ruski plin kroz Baltičko more do Njemačke i dovršen je krajem 2021. Sjedinjene Američke Države su se protivile tome, tvrdeći da će pojačati ovisnost Europe o ruskom plinu. Kritizirala ga je također i Ukrajina, žaleći se da će zbog toga izgubiti prihod od tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu. Njemačka ga je zbog ruske invazije na Ukrajinu stavila na led i pokušava pronaći nove izvore nabave plina. U trenutku kada ga je njemački kancelar Olaf Scholz blokirao zbog ruske agresije i invazije na Ukrajinu, u plinovodu je isporuku čekalo 300 milijuna prostornih metara plina, navodi Reuters.

Najčitanije iz rubrike