Kultura
33. PJESNIČKI SUSRETI “DRENOVCI 2022.”

”Visoka žuta žita” za Car-Matutinović, a “Duhovno hrašće” Denisu Ćosiću
Objavljeno 28. rujna, 2022.
Trideset treći Pjesnički susreti "Drenovci 2022." održani su u velikoj i ispunjenoj dvorani Doma kulture u Drenovcima. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Drenovci. Izvršni organizator je Općinska narodna knjižnica Drenovci s novom ravnateljicom, gospođom Tenom Franić.

Tijekom boravka u ovoj općini Cvelferije pjesnici su posjetili marijansko svetište Skrovite Gospe Šumanovačke. Središnje književno sijelo počelo je nastupom Mješovitog pjevačkog zbora KUU-a "Kristal Sladorana" iz Županje. Zanimljivom promocijom zbirke pjesama Bone Cvitkušića iz Županje "Plava košulja Apatrida" privukla je pozornost publike. Zatim su svoje stihove kazivali pjesnici. Uslijedio je svečani čin uručenja Povelje "Visoka žuta žita" hrvatskoj književnici Ljerki Car-Matutinović za sveukupan književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti te Priznanje "Duhovno hrašće" hrvatskom književniku Denisu Ćosiću, pjesniku iz Slavonije, za najbolju objavljenu zbirku između dvaju susreta. Priznanja i nagrade uručili su predsjednik DHK, gospodin Zlatko Krilić, načelnik općine Drenovci Josip Nasurović i predsjednik udruge Duhovno hrašće, gospodin Andrija Matić.

- Imam 50 uradaka, a posebno brojim 20 zbirki pjesama i one su mi najdraže. Jako mi je draga zbirka "Sve moje ljubavi", koja je prevedena na španjolski i talijanski. Pišem i novu zbirku pjesama. Družila sam se s dragim "Tadijom", kako smo ga zvali, dok sam radila na radiju, uvijek mi je bio dragi gost, volio se šaliti taj dragi čovjek. Volim Slavonce, zato su vidjeli da u ‘Visokim žutim žitima‘ ima jedna Ljerka, koja se kreće njihovim poljima i uručili mi ovu veliku i meni dragu Povelju - rekla je Ljerka Car- Matutinović. S.Bogutovac
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike