Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Mažuran je učinkovit kod prehlada i nazeba, glavobolje
Objavljeno 26. rujna, 2022.
Najsnažnije djeluje u liječenju želudca jer pojačava izlučivanje želučanog soka

Mažuran je začin koji u pravom smislu riječi postaje lijek. Njegovo ljekovito djelovanje i ljekovita svojstva čine ga preporučljivim začinom kod mnogih bolesti. Kao začin koristi se u više oblika. Najčešći je u suhom obliku sitno smrvljen, zatim svjež ili u kombinacijama s drugim začinima. U dijetama koje zahtijevaju neslana jela mažuran je najprikladniji začin jer izravno djeluje na stimuliranje svih unutarnjih organa, što je od velikog značenja za rad želuca, jetre, slezene, bubrega, gušterače i crijeva. Mažuran kao začin dolazi u dijetalnim jelima kao što su juhe od povrća, salate od krumpira, kod jela od mahunarki, kuhanog bijelog mesa, jela od žitarica itd. Kao aromat koristi se ne samo u dijetalnim jelima nego i u jelima od mesa, tjesteninama itd. Brzo prihvaćanje okusa i mirisa mažurana prilagodljivo je za spremanje niza namirnica i napitaka.



Mažuran liječi želudac Ova se biljka smatra i dobrim lijekom protiv bolesti živaca, odnosno u slučaju neuroza izazvanih brzim načinom života, no moramo ga uzimati umjereno jer opija. Mažuran (Majorana hortensis Moench. - Origanum majorana) pripada obitelji usnatica (familiae Labiatea).

Domovinom mažurana smatra se područje istočnog Sredozemlja, a kao kultura uzgaja se u vrtovima umjerenog pojasa zbog osjetljivosti na mraz. U narodu je cijenjena biljka za liječenje mnogih bolesti. Mažuran moramo uzimati umjereno jer opija, pa se možemo osjećati loše. Kod spremanja čaja za liječenje želuca uzimamo jednu čajnu žličicu mažurana koju prelijemo s 1 dl vruće vode i ne sladimo, a kod raznih neuroza ili nesanica uvečer pijemo zaslađeni čaj od mažurana. Novija znanstvena istraživanja mažurana potvrđuju njegovu ljekovitost, te ga preporučuju kod AIDS-a, HIV-a, Alzheimerove bolesti, mišićne distrofije, mišićnih grčeva, psihičkih bolesti itd. Mažuran rabimo kao antispazmodik koji sprječava, to jest smanjuje i liječi grčeve, bez obzira na to o kojim se grčevima radilo. U detoksikaciji organizma mažuran ima posebnu namjenu jer djeluje višenamjenski: Pojačava znojenje te oslobađa organizam od štetnih tvari. Diuretično djeluje te pojačava izlučivanje mokraće i pomaže u radu bubrega, sprječava stvaranje plinova i razvoj bakterija truljenja, pa se u tu svrhu koristi kao karminativ. Mažuran je i antiseptik, pogotovo za usta, to jest kod svih bolesti usne šupljine (afte, upale zubnog mesa, gljivica) te se s njime ispiru usta.

Najjače djelovanje mažurana izraženo je u liječenju želuca jer pojačava izlučivanje želučanog soka, sudjeluje u varenju hrane i potiče cijelu peristaltiku crijeva, te se kaže da jača i umiruje želudac, sprečava neurozno štucanje. Kao ekspektorans djeluje na izbacivanju sekreta iz bronhija te ga rabimo za liječenje kroničnog bronhitisa, astme, prehlade, jakog kašlja i ostalih bolesti pluća (ako se kuha u vinu i pije s medom, djeluje bolje), Kod problema s nosom čajem ispiremo nosnice, a mazanje nosnica uljem od mažurana sprječavamo djelovanje peludne groznice. Učinkovit je i kod prehlada i nazeba, pijenjem čaja od mažurana. Kod ženskih bolesti mažuran regulira mjesečnicu te liječi ženske organe (maternicu). Kao nervni tonik uzimamo mažuran kod potištenosti, neuralgija, razdraženosti, nesanica, neuroza, itd.

Mažuran je dosta jak stimulator funkcija unutrašnjih organa te se preporučuje u slabom radu tih organa, pogotovo ako se radi o lijenosti rada tih organa. Pomaže kod glavobolja, neuralgije, migrene, itd. Kao jednogodišnja biljka, raste kao mali polugrm, visine do 50 cm. Miris biljke je jako aromatičan, a okus gorak. Koristi se u juhama od povrća, salatama od krumpira, jelima pripravljenim od mahunarki, kuhanog bijelog mesa. Kako je slatkasto-citrusnog okusa, dobro se slaže sa suhim i svježim voćem. Dodaje se umacima na bazi rajčice, gljiva, patlidžana, maslaca i riba.

Jasminka Knežević
Djeluje na izbacivanju sekreta iz bronhija te se rabi za liječenje kroničnog bronhitisa, astme, kašlja

Čaj i tinktura
Za pripremu čaja potrebna je 1 jušna žlica usitnjenog suhog bilja, 2 dl vode. Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.Uzimamo 2-3 šalice čaja na dan.

Tinkturu pravimo od 200 grama bilja, 1 litar 70-postotnog alkohola. Močimo bilje 30 dana u alkoholu i procijedimo. Uzimamo tri puta po 20 kapi s malo čaja ili vode.

Eterično ulje
Eterično ulje mažurana rabi se u obliku inhalacije, kupke, za masažu (pomiješano s masti kod površinskih rana i upalnih stanja kože, itd.), obloge, u liječenju artritisa, bronhitisa, bolnih stanja mišića, grčeva, gihta, išijasa, migrene, neuroza, nesanice, posjeklina, predmenstrualnih grčeva, reume, stresnih stanja, visokog tlaka, zatvora stolice te protiv drugih bolesti i tegoba.

Brzo sušenje na toplom
Mažuran sušimo brzo na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Za vrijeme cvatnje biljka sadrži eterično ulje s terpenom i terpineolom (seskviterpene), tanin, gorke tvari, gumu, kamfor, mineralne soli, željezo, te vitamin C do 40 mg. Kad se koristi u svježem stanju, mažuran je aromatičniji, dužim kuhanjem aroma se gubi. Svjež se dodaje pred kraj kuhanja, a u suhom na početku kuhanja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike