Osijek
SANELA KOHAJDA, SVJETSKA PRVAKINJA IZ GPP-A

Najbolja vozačica autobusa na svijetu više voli tramvaje
Objavljeno 20. rujna, 2022.
Brza i točna: Činjenicu da je tek izišla iz autoškole pretvorila je u prednost

Gradski prijevoz putnika odnedavno se može podičiti najboljom vozačicom autobusa na svijetu, nakon što je njegova djelatnica Sanela Kohajda na netom održanom 32. Svjetskom prvenstvu profesionalnih vozača u Tuheljskim toplicama demonstrirala najbolje vozačke vještine i poznavanje propisa.Na tom je natjecanju prvi put nastupila i ženska ekipa, pa će Sanela u povijesti ostati zapamćena kao prva svjetska prvakinja u vožnji autobusa, a njezin uspjeh još je zanimljiviji jer je tamo, kako nam je otkrila, došla na nagovor kolega; pomalo bojažljivo i bez primisli da bi moga ostvariti takav rezultat, to više što je vozački ispit za autobus položila tek nedavno.

- Žene nikada prije ekipno nisu sudjelovale u natjecanju, tako da je bilo posebno biti među pionirkama tog natjecanja, iako do posljednjeg trenutka nisam znala hoću li ići - otkrila je na početku razgovora osječka prvakinja.


Kako nam je objasnila Sanela, natjecanje se sastojalo od provjeravanja praktičnog i teorijskog znanja. Na putu do pobjede na poligonu je prolazila razne prepreke, zavoje, zaobilazila čunjeve... Ocjenjivalo se parkiranje, vožnja unatrag i sl. Drugi dio natjecanja bio je poput HAK-ovih testova za vozački ispit, a treći vožnja u kojoj je bilo potrebno najbrže doći na odredište uz najmanju potrošnju goriva.

- Moja velika prednost bila je u tome što sam tek izišla iz autoškole i položila za autobus, pa mi je sve bilo još svježe, testovi nisu bili nikakav problem, njih sam riješila brzo i točno. Poligona sam se malo uplašila, rekla sam suprugu da ja to ne mogu proći, jer je riječ o duplim zavojima s čunjevima, no na kraju sam sve prošla zahvaljujući nekim našim trikovima. Recimo, kako još nemam potpuni osjećaj duljine vozila, pri vožnji u rikverc koristila sam se sjenama - otkriva Sanela.

Ističe kako se tajna njezina uspjeha vjerojatno krije u tome što je u natjecanje ušla neopterećeno, kao dijete...

- Djevojke s kojima sam se natjecala prave su profesionalke, s puno kilometara iza sebe, što ja nemam. Još uvijek ne vjerujem da sam pobijedila. Kolege u GPP-u vrlo su ponosni, imam osjećaj da su oni svjesniji veličine ovog rezultata nego ja - govori još uvijek pod dojmom velikog uspjeha, na kojem su joj čestitali i svi kolege iz GPP-a, među kojima i njezin suprug Tomislav, koji joj je bio velika podrška.

Kako nije uobičajeno vidjeti ženu za upravljačem tramvaja i autobusa, upitali smo ju kako se odlučila za to zanimanje.


- Oduvijek sam željela biti vozačica tramvaja. Prije 15 godina nisam uspjela upisati školu jer su to tada mogli samo radnici GPP-a, no prije tri godine jesam, te sam završila za tramvajca i ubrzo počela voziti tramvaj. Autobusi su me također privlačili i kada mi se pružila prilika, upisala sam i završila školu za vozača autobusa - otkriva Sanela.

U tom vozilu i danas ju mogu vidjeti putnici GPP-a. Iako je primarno tramvajka, zbog trenutnih radova na osječkim prugama puno je tramvajaca raspoređenih na autobuse. Otkriva nam koja je razlika u vožnji između ta dva vozila i koje joj se više sviđa.

- Velika je razlika. Tramvaj je puno teže voziti, posao je stresniji, no meni zanimljiviji jer se stalno nešto događa. Ima i autobus svoje prednosti i mane, lijepo ga je voziti, no treba paziti pri skretanjima jer stražnji kraj zabacuje, pa se mora baš proračunati - govori GPP-ova šampionka.

Putnici, otkriva, znaju ostati iznenađeni kada ju opaze za upravljačem. “Znaju zastati, pogledati me, nasmijati se, a i ja s njima, što ću... Imamo mi našu vozačicu Snježu, koja taj posao obavlja oko tri godine, tako da su se neki već i naviknuli, Snježa ih je priredila”, smijući se zaključuje Sanela.

Ivan Alilović
Utjeha za supruga - put u italiju
Za ovaj veliki uspjeh dobila je lijepu nagradu. Uz darove glavnog sponzora, IVECO-a, dobila je i putovanje na jedno posebno mjesto. “Nagodinu ću posjetiti Italiju i tvornicu Ferrarija na nekoliko dana, što me posebno veseli. Nadam se da ću moći povesti i supruga, čisto da ga malo utješim što je žena pobijedila, a on nije”, kroz smijeh je okrznula supruga Tomislava, koji je također sudjelovao u natjecanju. “On već godinama ima sve kategorije i sjajan je vozač. Super je odvezao, ali mu je konkurencija bila puno veća, bilo ih je 98, što je zaista velik broj i jako je teško izići među prva tri, no zato ćemo podijeliti nagradu”, kaže Sanela.

Možda ste propustili...

NACIONALNI DAN MULTIPLE SKLEROZE

Dobna granica oboljelih se spušta

PROJEKT “URBANA (NE)KULTURA”

Umjesto ružnih grafita, Sunčica dobila sunce

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIZNANJE J. MLADENOVSKOJ TEŠIJI

“Kuću” Makedonke iz Osijeka nagradili u rodnome Skopju

2

IN MEMORIAM VLADIMIRA BARIŠIĆ DRUŠKO (1943. - 2022.)

Doajenka i vizionarka dermatovenerologije

3

PRAZNINA U PARKU KRALJA DRŽISLAVA

Pali domobran odvezen u Zagreb na restauraciju