Novosti
NOVI PROBLEMI ZA STRANKU

Čelnik osječkog SDP-a napušta sve političke funkcije
Objavljeno 13. rujna, 2022.
Razlog postupka Milana Blagojevića privatne je prirode i konkretnije ga nije želio komentirati

Član Glavnog odbora SDP-a i aktualni predsjednik osječke organizacije stranke te vijećnik u Gradskom vijeću Osijeka Milan Blagojević uskoro više neće obnašati te političke funkcije jer, kako doznajemo, s obitelji trajno odlazi iz Osijeka. Potvrdu toj informaciji daje i podatak da je ovih dana najavio raskid ugovora o radu u gradskom komunalnom poduzeću Unikom gdje je zaposlen od 2020. godine. Glasu Slavonije Blagojević je potvrdio namjeru da napušta Osijek no osim toga nije želio ništa konkretnije komentirati.



Blagojević je bio dugogodišnji profesionalni tajnik SDP-ove osječke organizacije, no nakon odluke predsjednika stranke Peđe Grbina o ukidanju profesionalnih ugovora za tajnike lokalnih organizacija morao je biti zbrinut na neko radno mjesto, tako da ga je u Unikom, u rujnu 2020. godine, smjestio tadašnji direktor te gradske tvrtke i njegov stranački kolega Davor Vić.

Preuzimanjem predsjedničke funkcije u SDP-u Grbin je u suradnji sa svojim najbližim suradnicima proveo čistku u kojoj je, prema podatcima koje je tada iznio sadašnji potpredsjednik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković, iz SDP-a samovoljno otišlo ili isključeno 300-tinjak članova s područja Osječko-baranjske županije od kojih samo stotinu iz Osijeka. Nakon toga u studenome 2021. provedeni su unutarstranački izbori na kojima je Milan Blagojević, kao jedini kandidat, postao predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek. Na tom je mjestu naslijedio Borisa Piližotu, koji je pak četiri godine prije obnašao funkciju zamjenika gradonačelnika Osijeka i predsjednika Gradske organizacije SDP-a. Pokazalo se da je i jedno i drugo bilo neuspješno, tako da na posljednjim lokalnim izborima nije bio ni kandidat SDP-a za gradonačelnika, a ni na unutarstranačkim izborima nije se pokušao kandidirati za predsjednika osječke organizacije.

Iako se vijećnicima SDP-a u Gradskom vijeću ne može odati priznanje za aktivan i sadržajan rad, Blagojević je među njima ipak najčešće bio pred govornicom. Ne samo od kada je izabran za predsjednika osječkog SDP-a već i u prijašnjim vijećničkim mandatima koje je obnašao kao profesionalni tajnik lokalne organizacije. Nije se, međutim, uspio nametnuti kao predsjednik osječkog SDP-a, tako da te promjene čelništva nisu donijele pozitivne pomake i neke, za njih i članstvo, očekivane rezultate. Stranka ima probleme i na nacionalnoj razini, a za osječki SDP to je posebno neugodno jer se svi drugi već punom parom pripremaju za studeni kada su najavljeni izbori za mjesne odbore i gradske četvrti.

Može se očekivati pak da poziciju predsjednika preuzme sveučilišni profesor Goran Kušec, koji je na prošlim lokalnim izborima bio SDP-ov kandidat za gradonačelnika Osijeka.

Tomislav Prusina
DEVASTIRANI U SLAVONIJI I BARANJI
Nakon debakla SDP-a na lokalnim izborima, i sam Grbin konstatirao je kako je stranka posebno devastirana u Slavoniji i Baranji, no ništa se ne čini da se nešto promijeni jer stranku i dalje vode isti ljudi koje dio članstva smatra glavnim krivcima za katastrofalne rezultate na parlamentarnim i lokalnim izborima. Tko god od postojećeg kadra naslijedi Milana Blagojevića na čelu osječke organizacije, stvari se u lokalnom SDP-u neće umnogome promijeniti.

Možda ste propustili...