Zdravlje
ETERIČNO ULJE I CVIJET

Miris sušene lavande za bolji san i opuštanje
Objavljeno 12. rujna, 2022.
Često se koristi u sredstvima za čišćenje, a vrlo je učinkovita i protiv bakterija

Blagi miris svestrane lavande općenito smiruje, opušta i otklanja osjećaj napetosti, pa se eterično ulje lavande može koristiti i za masažu, a pouzdano pomaže kod reumatskih bolova i bolova mišića. Eterično ulje lavande jedno od rijetkih koje se može nerazrijeđeno nanositi na kožu. Budući da potiče njezinu regeneraciju, odlično je sredstvo pri iscjeljivanju rana i ožiljaka te akni, ekcema i opeklina. Lavanda je korisno pomoćno sredstvo u liječenju svih bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Eteričnim uljem lavande možemo se poslužiti i za inhaliranje tako što ćemo nekoliko kapljica nakapati u posudu vruće vode. Time ćemo pročistiti dišne putove i osvježiti cijeli organizam. Sadrži sastojke kao što su linalol i linalil-acetat te umiruje živce, opušta, poboljšava kvalitetu sna, pozitivno utječe na raspoloženje. Poznato je kako je lavanda najučinkovitija kod smanjenja stresa i tjeskobe. Naime, sam miris lavande ima iznimno umirujuće djelovanje te pozitivno utječe na moždane aktivnosti. Brojna su istraživanja pokazala kako lavanda pomaže kod stresa, nervoze i nesanice, a može ublažiti i neke tjelesne simptome izazvane anksioznošću.



Lavanda se često koristi u sredstvima za čišćenje, a vrlo je učinkovita i protiv različitih vrsta bakterija. Neke su studije već pokazale kako lavanda ima potencijal izliječiti ili bar ublažiti i neke neurološke poremećaje. Kod studija se proučavao utjecaj lavande na ljudsko zdravlje te je otkriveno da ima neka svojstva koja pozitivno utječu na živčani sustav.

Poigrajte se s maštom i iznenadit ćete se kako jedan mali detalj poput grančice lavande može ostaviti veliki dojam. Opuštajući miris sušene lavande iz vrećica punjenih njome postavljenih na jastuku na kojem spavate pomoći će vam da se opustite i zaspite brže, prirodnije. Potrudite se zamijeniti vrećice novima kada njihov miris počne jenjavati (sušenu lavandu iz već iskorištenih vrećica možete iskoristiti za pravljenje dekoracija u domu, poput potpurija). Ako postavite nekoliko vrećica sa sušenom lavandom u svoj ormar, zamirisat će cijeli ormar. Kupka sa šakom sušene lavande i morske soli idealan je način da se opustite nakon stresnog dana. Na isti način možete napraviti kupku za stopala, koja će pomoći umornim stopalima te vas ujedno i opustiti. U malu posudicu dodajte šačicu sušene lavande i pohranite je u kupaonicu. Ako imate veću kupaonicu, možete postaviti nekoliko posudica s lavandom u različite kutove. U posudice sa sušenom lavandom možete dodati i prirodni sapun, nekoliko školjki, malo morske soli i sl. te napraviti mirisnu dekoraciju. Opojni miris lavande neutralizirat će neugodne mirise na prirodan način i pomoći vam da se opustite. Osim zavodljivog mirisa, lavanda ima i delikatan okus, zbog čega se od davnina rabi kao začin u slatkim i slanim jelima.

Jasminka Knežević
Kupka sa šakom sušene lavande i morske soli idealan je način da se opustite nakon stresnog dana

Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa